NRK Meny
Normal

Mener torsken tåler oljeutslipp

Direktør Lars Arne Ryssdal i Oljeindustriens Landsforening (OLF) mener at en ukontrollert utblåsning i Lofoten ikke er skadelig for miljøet på lengre sikt.

Lofotfiske sløying

INGEN FARE: Oljetopp mener at et stort oljeutslipp ikke vil skade lofottorsken.

Foto: Foto : Berit Roald / SCANPIX / Scanpix

Ryssdal mener at torsken slett ikke er mer sårbar i nord enn andre steder.

– En ukontrollert Bravo-utblåsing midt i lofotfisket, hvor alle uheldige faktorer er til stede, er ikke skadelig for miljøet på lengre sikt, sier OLF-direktøren til Stavanger Aftenblad.

Norges største

Bravo-utblåsingen fant sted i april 1977 og er norgeshistorien største oljeutslipp. Om lag 9.500 tonn råolje ble sluppet ut i løpet av de snaut åtte døgnene utblåsingen varte.
Ryssdal mener at lofottorsken vil tåle også en større utblåsning enn Bravo, men møter ikke overraskende motbør for sitt synspunkt.

– Dette viser at Oljeindustriens Landsforening blir mer og mer desperate i denne saken. Det er et helt håpløst utsagn og det største sprøytet jeg noengang har hørt, sier Kari Elisabeth Kaski, fagmedarbeider i Natur og Ungdom.

DN uenig

– Dette stemmer ikke med det vi vet, sier Janne Sollie, direktør i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

En ny rapport fra direktoratet konkluderer nemlig med at et oljeutslipp i nord vil gjøre større skade på miljøet enn et utslipp lenger sør. Den viser også at oppryddingen etter oljesøl vil være vanskeligere i nord på grunn av tøffe værforhold.

Ryssdal på sin side viser til en undersøkelse som viser at et felt med 50 produksjonsbrønner på størrelse med Ekofisk vil drive trygt i 3.500 år.

– Sannsynligheten for utslipp er mikroskopisk, og i verste fall er konsekvensen av utslipp langt mindre på sikt enn det gis uttrykk for, mener Ryssdal.

Men Kaski i Natur og Ungdom viser til rapporten fra Direktoratet for naturforvaltning

– Det er helt usannsynlig å tro at Lofottorsken vil tåle en Bravo-utblåsning. Lofoten og Vesterålen er et av de mest sårbare områdene vi har, og utenfor der gyter en av de siste, store torskestammene vi har i verden. Og da vil et oljeutslipp få konsekvenser, både for annet liv utenfor der, og også for fiskeriene. Det er helt tydelig at for OLF så er en oljearbeidsplass mye mer verdt enn en arbeidsplass i fiskeriene, sier Kaski.

– Liten respekt for forskning

Heller ikke Gaute Wahl som er leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er særlig imponert.

– Disse uttalelsene viser tydelig hvor liten respekt Oljeindustriens landsforening har for forskning, men også hvor lite respekt de har for fiskeriene som bærebjelken for lokalsamfunnene langs hele kysten. Det er jo soleklart for oss som bor her at et så stort og kystnært oljeutslipp vil kunne ødelegge næringsgrunnlaget vårt for lang tid framover. Det blir vanskelig å ta Oljeindustriens landsforening seriøst etter dette, sier han.

– OLF er desperate

Norges Naturvernforbunds leder, Lars Haltbrekken, mener Ryssdals uttalelser vitner om kunnskapsmangel.

– OLF ber hele tiden om mer kunnskap knyttet til olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Men når kunnskapen som kommer ikke passer deres konklusjon som er å åpne områdene for oljevirksomhet uansett, går de til frontalangrep og mener de selv har bedre kompetanse på miljøfaglige spørsmål enn forskerne ved Norsk Institutt for naturforskning.

– Dette er forakt for kunnskap. Og viser at det ikke er kunnskap OLF er ute etter, men å få satt i gang en prosess for åpning, sier han.