NRK Meny
Normal

– Torsken har større potensiale enn laksen

Fiskekjøpernes forening mener torsken bør selges minst like dyrt som laksen.

Fin torsk leveres til Hovden Fiskeindustri, avd Straumsjøen.

Så langt i år er det dratt i land fersk torsk til en verdi på nesten to milliarder kroner. Men Fiskekjøpernes forening mener de burde fått opp mot 10 milliarder kroner.

Foto: Bjørnar Hansen

– Torsken er en villfisk, noe som er attraktivt blant kundene og som det blir stadig mindre av på markedet. Likevel klarer vi ikke å utnytte potensialet til torsken, sier Steinar Eliassen, styreleder i Fiskekjøpernes forening.

Han mener torsken i dag selges alt for billig, skriver Fiskeribladet Fiskaren, som først omtalte saken.

– Hvorfor skal torsken være billigere enn laks?, spør han retorisk.

For mens lakseprisene de siste årene har nådd stadig nye rekorder, har ikke torsken nådd de samme prisnivåene.

Steinar Eliassen, aksjonær og styreleder, Lofitorsk og Storfjord Torsk

Steinar Eliassen, styreleder i Fiskekjøpernes forening, mener torsken bør nå samme prisnivå som laksen.

Foto: Vibeke Paulsen Ceron / NRK

– Høyt tempo presser prisene ned

I går fortalte NRK om det eventyrlige fisket under årets skreisesong. Så langt er det hentet opp torsk for nesten to milliarder kroner, men Fiskekjøpernes forening mener inntjeningen kunne vært langt høyere.

– Hvis vi hadde fått samme pris for torsken som for laksen, ville vi tjent seks milliarder på årets torskekvote, men vi burde kunne hatt en inntjening på 10 milliarder, hvis vi hadde spilt kortene våre riktig. sier han til NRK.

Eliassen mener det som må til for å heve torskeprisene, er en bedre fordeling av fangsten.

– Det er et forkastelig tempo i fiskeriene. I dag fiskes det svært intensivt i løpet av noen få vintermåneder. Når all denne fisken kommer ut på markedet samtidig, presses prisene ned. For noen år siden vår tempoet roligere, men nå fiskes det døgnet rundt i løpet av en kort periode. I løpet av den perioden mettes markedet.

– Tror du forbrukerne er villige til å betale mer for torsken?

– Ja, det har vi sett tidligere.

Leif Tore Dybvik

I løpet av noen få vintermåneder dras nesten hele årets torskekvote i land. Både Fiskekjøpernes forening og Sjømat Norge mener fisket bør fordeles jevnere utover året, slik at ikke markedet mettes for torsk.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Må tenke langsiktig

Styreleder i Sjømat Norge, Arne E. Karlsen, har tro på at man skal greie å heve torskeprisen, men sier det er en del arbeid som må gjøres før den kan ta igjen laksen.

– For at vi skal klare å øke prisene, må kystflåten levere fersk torsken mer jevnt gjennom hele året. Vi ser hva oppdretterne får for laksen, så det gir jo en god indikator på at betalingsviljen er der.

– Er 10 milliarder for mye å håpe på i inntjening?

– Det høres ut som et bra tall og jeg håper Fiskekjøpernes forening har rett i at det er mulig å oppnå en slik sum. Men det er mye jobb og målrettet arbeid som skal til for å klare det målet.

Skreimølje

Skreimølje er en populær rett på denne tiden av året. Men hvor mye mer er forbrukerne villige til å betale for torsken?

Foto: Vibeke Ceron