NRK Meny
Normal

– Abortkrangelen kan gi oljeboring i Lofoten

Dersom avtalen om reservasjonsrett for fastleger bryter sammen, åpner det for konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja, mener stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp).

 Øyvind Korsberg

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) mener motstanden mot reservasjonsretten rokker ved hele samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF, Høyre og Frp.

Foto: Knudsen, Knut Erik / VG

Regjeringens omstridte lovforslag som legger opp til at den enkelte kommune skal avgjøre om de vil gi fastlegene mulighet til å nekte å henvise gravide til abort har skapt storm.

Selv et flertall av ordførerne i Høyre-kommuner sier nei til lovforslaget.

Nå mener stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Frp at hele reservasjonsretten står for fall, og dermed også hele samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF, Høyre og Frp.

– Avtalen er helhetlig. Det betyr at hvis et av punktene blir brutt, så gjelder ikke avtalen lenger. Da har man en ny situasjon, og man kan utforme ny politikk på samtlige områder, sier Korsberg som er valgt inn på Stortinget fra Troms.

– Kan åpne for konsekvensutredning

Med andre ord mener han at åpning for konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja snart kan være realitet.

– Vi får se hva Høyre velger å gjøre, men bryter de avtalen, vil det være naturlig å åpne opp Nordland VI, Nordland VII og Troms II. I det spørsmålet regner vi med støtte fra Arbeiderpartiet. Det er i realiteten et flertall på Stortinget for å åpne området, sier han.

– Høyre bryter ikke avtalen

Men parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland mener Korsberg trekker helt hypotetiske konklusjoner.

– Høyre har inngått en samarbeidsavtale med Venstre, KrF og Frp, og vi har en særavtale med KrF og Frp om reservasjonsmulighet for fastleger. Det punktet står Høyre ved, og det har aldri vært snakk om å bryte den avtalen. Derfor er uttalelsen fra Korsberg helt hypotetisk, sier Helleland.

– Høyre ønsker også en konsekvensutredning, men det måtte vi gi oss på i forhandlingene med de to mellompartiene. Vi må stå ved de avtalene vi har inngått, det er det ingen tvil om, fortsetter han.

– Avgjøres i Stortinget

– Korsberg mener at de fleste Høyre-ordførerne er mot reservasjonsretten. Vil ikke det få konsekvenser?

– Denne saken avgjøres i Stortinget og det er stortingsgruppene som har inngått denne avtalen, og det er her den vil bli avgjort. Våre ordførere vil få anledning til å uttale seg om saken, men det er stortingsgruppene som har inngått en bindende avtale, og Høyre holder seg til inngåtte avtaler.

– Er du overrasket over utspillet fra Korsberg?

– Jeg synes han trekker litt vel mange hypotetiske konklusjoner, og jeg er litt overrasket over den koblingen han gjør. Jeg skjønner at det er et ønske i store deler av Nord-Norge om å omgjøre vedtaket om Lofoten og Vesterålen, men avtalen er inngått.

Trond Helleland

Parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre sier det er uaktuelt å bryte punktet om reservasjonsmulighet for fastleger.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix