Mener omstridt turistgjerde i Lofoten er ulovlig

Eierne ønsker å sperre innkjøringen til fiskeværet Nusfjord for å kontrollere turiststrømmen. Men det har de ikke lov til, mener advokat Thomas Benson.

Nusfjord

Dette er synet som vil møte deg om du betaler en femtilapp ved inngangen til fiskeværet Nusfjord.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Dette må bare stoppes. Det vil være en krise for Lofoten hvis dette blir regelen på alle fiskeværene, sier advokat og universitetslektor Thomas Benson.

Han mener det planlagte gjerdet som eieren av fiskeværet Nusfjord vil sette opp ikke er i henhold til Friluftslovens paragraf 14, og dermed ulovlig.

NRK fortalte i går at Nusfjord AS vil bygge et halvannet meter høyt gjerde over veien som går inn til det historiske fiskeværet.

Bakgrunnen er at de ønsker bedre kontroll på billettsalget, noe som er en viktig inntekt for å bevare fiskeværet. Roar Jacobsen er arkitekt, og har de siste 15 årene brukt 50 millioner kroner sammen med de andre eierne på å pusse opp fiskeværet.

Konklusjon: – Ikke lov

Advokat Benson mener kriteriene for å sette opp et slikt gjerde ikke er oppfylt.

Thomas Benson

Advokat Thomas Benson mener et eventuelt gjerde i Nusfjord vil stride mot Friluftsloven.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– For å kunne ta inngangspenger måtte det ha vært et opparbeidet friluftsområde. Det kan jeg ikke se at er tilfelle i Nusfjord, sier han.

Et opparbeidet friluftsområde kan etter loven eksempelvis være en badestrand, teltplass eller parkeringsplass.

Ifølge Benson holder det ikke at eierne mener Nusfjord er et autentisk fiskevær og en severdighet i seg selv.

– De kan helt fint ta betalt for at folk skal få gå inn i bygningene eller for guidede turer. Men å nekte folk adgang i et område hvor folk skal kunne bevege seg fritt, er ikke lov, konkluderer han.

Advokaten viser til handelstedet Kjerringøy i Bodø, som også er bevart og autentisk. Der er det fri adkomst til selve området, men turistene må betale dersom de vil ha adgang til de historiske byggene.

På Nordkapp i Finnmark har de løst problemet med betaling ved å tilby parkering på innsiden av sperringene. På denne måten må bilistene betale for inngang, mens de gående slipper gratis inn.

Fikeværet Nusfjord

Nusfjord ligger idyllisk til i Flakstad kommune i Lofoten. Nusfjord er et av Norges eldste og best bevarte fiskevær.

Foto: Jørgen Færevaag

– «Spissfindig» argumentasjon

Daglig leder Roar Jacobsen i Nusfjord AS mener argumentasjonen til Benson høres «spissfindig» ut. Han understreker at de har tatt betalt helt siden 2005 i samarbeid med Flakstad kommune.

At de ikke har parkering i selve fiskeværet skyldes plassmangel. Derfor tilbyr Nusfjord AS parkering på utsiden av der den fysiske sperring er tenkt.

– Parkeringsplassen er etablert på utsiden nettopp for å sørge for at folk har fri tilgang til friluftsområdene og utmark, sier Jacobsen og understreker hvorfor eierne må ta betalt.

– Det koster å holde fiskeværet ved like. Det koster å holde et toalettanlegg for 60.000 turister i orden. Det koster å etablere en historisk rundtur for gjestene. Kommende sommer skal vi også åpne et nytt hvalfangermuseum og et nordlysobservatorium.

Nusfjord adgangskontroll

Gjerdet skal være 16 meter langt med en 5 meter bred port for å sluse inn besøkende.

Foto: plantegninger / KONTUR AS
Gjerde i Nusfjord

Slik ser Nusfjord AS for seg at inngangspartiet til fiskeværet kan se ut.

Foto: plantegninger / KONTUR AS
Laster kart, vennligst vent...