NRK Meny
Normal

Mener nye fotobevis kan frifinne drapsdømt greker

Advokaten mener nye bevis vil bidra til å frifinne mannen som er dømt til åtte års fengsel for drapet på sin ukrainske forlovede. I dag begynner ankesaken etter at den greske mannen ble dømt for drap ombord på et malmskip på vei til Narvik.

Skip - «Anangel Explorer»

En gresk sjømann ble i Ofoten tingrett dømt til åtte års fengsel for drap på en kvinne på det Hellas-registrerte fraktskipet i fjor høst.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

I desember ble en gresk skipsoffiser (36) dømt til åtte års fengsel for å ha drept ei kvinne ombord på et skip selv om det aldri ble funnet noe lik.

I tingretten ble mannen dømt for overtredelse av straffelovens paragraf 233.

Når ankesaken begynner i dag vil advokat, Øyvind Bergøy Pedersen, blant annet legge fram bevis på at kvinnen kan ha forlat skipet i havnen i Amsterdam, selv om tingretten mente dette var umulig.

– Min klient har forklart at kvinnen forsvant av egen fri vilje, og da er det viktig å se om det finnes bevis for at det faktisk er mulig, sier advokaten.

– Bevisene for drap står sterkt

Statsadvokat Erik Thornæs mener de nye undersøkelsene som er blitt gjort, ikke bør tillegges stor vekt når ankesaken begynner i Bodø i dag.

– Tingretten har gitt en uttalelse om muligheten for å komme seg ut av området, og tingretten mener det er umulig. Men påtalemyndigheten har aldri bestridt at det kan være mulig, sier Thornæs.

– Svekker dette deres sak?

– Nei. Vi har mange andre tekniske bevis og vitneforklaringer som støtter påtalemyndighetens påstand om drap, sier statsadvokaten.

(Saken fortsetter under bildet)

Savnet ukrainsk kvinne på flyplassen i Nederland

På et videoopptak fra et overvåkingskamera ved bagasjebåndet på Schiphol i Amsterdam ser vi at den ukrainske kvinnen henter bagen sin. Hennes greske forlovede er nå dømt for å ha drept henne.

Foto: Gjengitt med tillatelse fra politiet i Amsterdam

Mener kvinnen ble dumpet

I dommen fra Ofoten tingrett konkluderes det med at den ukrainske kvinnen opplagt må være død og dumpet av grekeren i sjøen utenfor Amsterdam. Retten mener mannen forsettlig har drept forloveden inne på sin lugar om bord på skipet «Anangel Explorer» en gang i tidsrommet mellom 30. september og 2. oktober i 2014

Skipet fortsatte senere sin ferd til Narvik, hvor mannen ble pågrepet.

Den tiltalte nektet straffskyld da saken gikk for retten i november. Under rettssakens siste dag sa aktor Hilde Stoltenberg at den tiltaltes skiftende forklaringer, gjør at hans forklaring i retten ikke kan legges til grunn.

Stoltenberg pekte blant annet på at mannen har gitt mange ulike forklaringer på hvorfor det er funnet blod i hans lugar. I mannens lugar og på hans kjeledress ble det funnet blodspor som stammer fra fornærmede.

– Hans vedvarende uriktige og usanne forklaringer må ha en alvorlig begrunnelse. Han må ha noe skjebnesvangert å skjule, heter det i dommen.