NRK Meny
Normal

Mener myndighetene overdriver beredskapen

Kommuneoverlegen i Alstahaug mener risikoen for å bli smittet med ebola er svært liten. Hun mener myndighetenes krav til ebolaberedskap er overdrevet.

Mener regjeringens krav er umulig å innfri

– Det virker som det blir tatt veldig store forholdsregler for veldig liten risiko. Ebola er veldig begrenset i sitt omfang utenfor Afrika. Skal vi først ha en beredskap, bør vi ha det på flere tilstander enn ebola, sier Kirsten Toft, kommuneoverlege i Alstahaug i Nordland.

Ebolavakt

Kommuneoverlege Kristin Toft mener det er umulig å klare å få til den vaktberedskapen som regjeringen krever.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Umulig å klare

I formiddag kom den første ebola-smittende pasienten til Oslo. Så langt er rundt 7500 personer smittet av det livsfarlige viruset , spørsmålet er om man har grunn til å frykte at det vil spre seg også til Nord-norge.

I dag presiserte statsminister Erna Solberg at enkelte kommuner har et særskilt ansvar for å håndtere ebola-smittende mennesker.

– Alle kommunene med flyplass må ha en vakt som gjør at de kan rykke ut i tilfelle det er noen som kommer til landet med symptomer på ebolasmitte. Det er kommunene varslet om, sier Erna Solberg.

Det gjelder også Alstahaug kommune på Helgeland i Nordland. Stokka Lufthavn ligger 10 minutter unna kommunesenteret Sandnessjøen. Men selv om byen har eget sykehus, mener kommuneoverlegen det ikke vil være mulig å innfri kravet fra statsministeren.

– Vi har en akuttmedisinsk beredskap på legevakten. Utover det har vi ikke noen beredskap og det er også vanskelig å se for seg hvordan det skulle bli etablert på kort varsel, sier Kirsten Toft.

Kun Oslo har beredskap

Også i flyplasskommunen Sola utenfor Stavanger er det forvirring. Kommuneoverlegen mener det er vanskelig å se for seg at det blir opprettet en egen vakt for smittevern.

– Man må huske at vi har legevakten som en god førstelinjeberedskap. Skal vi ha en tilleggsfunksjon til den, må det være en enda tydeligere bestilling, sier kommuneoverlege Janne Dahle-Melhus.

Janne Dahle-Melhus

Janne Dahle-Melhus er både smittevernoverlege i Stavanger og kommuneoverlege i Sola.

Foto: Mathias Oppedal/NRK

I dag er det kun Oslo som har en slik døgnkontinuerlig vaktberedskap på plass. Men over hele Norge forbereder man seg på å kunne ta imot ebola-smittede personer.

– I Bodø har vi hatt et samarbeid for å lage en plan slik at vi kan være forberedt i tilfelle det blir mistanke om ebolasmitte i kommunen. Så der har vi et samarbeid mellom Avinor, Nordlandssykehuset og kommunen, sier smittevernlege Kai Brynjar Hagen.

Kommunene ber om tydeligere signal på hvordan beredskapen faktisk skal legges opp.

– Det er viktig at vi vet hva vi har og hva vi har å forholde oss til. Det gjelder både i krisesituasjoner og i normalsituasjoner, sier Toft i Alstahaug.

Helsedirektorartet opplyser til NRK at de ikke krever egne ebola vakter ved norske flyplasser, men at en smittevernoverlege i hver komune skal kunne nås hele døgnet dersom behovet for smittevern oppstår.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.