Mener myndighetene overdriver beredskapen

Kommuneoverlegen i Alstahaug mener risikoen for å bli smittet med ebola er svært liten. Hun mener myndighetenes krav til ebolaberedskap er overdrevet.

Mener regjeringens krav er umulig å innfri

– Det virker som det blir tatt veldig store forholdsregler for veldig liten risiko. Ebola er veldig begrenset i sitt omfang utenfor Afrika. Skal vi først ha en beredskap, bør vi ha det på flere tilstander enn ebola, sier Kirsten Toft, kommuneoverlege i Alstahaug i Nordland.

Kirsten toft

Kommuneoverlege Kristin Toft mener det er umulig å klare å få til den vaktberedskapen som regjeringen krever.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Umulig å klare

I formiddag kom den første ebola-smittende pasienten til Oslo. Så langt er rundt 7500 personer smittet av det livsfarlige viruset , spørsmålet er om man har grunn til å frykte at det vil spre seg også til Nord-norge.

I dag presiserte statsminister Erna Solberg at enkelte kommuner har et særskilt ansvar for å håndtere ebola-smittende mennesker.

– Alle kommunene med flyplass må ha en vakt som gjør at de kan rykke ut i tilfelle det er noen som kommer til landet med symptomer på ebolasmitte. Det er kommunene varslet om, sier Erna Solberg.

Det gjelder også Alstahaug kommune på Helgeland i Nordland. Stokka Lufthavn ligger 10 minutter unna kommunesenteret Sandnessjøen. Men selv om byen har eget sykehus, mener kommuneoverlegen det ikke vil være mulig å innfri kravet fra statsministeren.

– Vi har en akuttmedisinsk beredskap på legevakten. Utover det har vi ikke noen beredskap og det er også vanskelig å se for seg hvordan det skulle bli etablert på kort varsel, sier Kirsten Toft.

Kun Oslo har beredskap

Også i flyplasskommunen Sola utenfor Stavanger er det forvirring. Kommuneoverlegen mener det er vanskelig å se for seg at det blir opprettet en egen vakt for smittevern.

– Man må huske at vi har legevakten som en god førstelinjeberedskap. Skal vi ha en tilleggsfunksjon til den, må det være en enda tydeligere bestilling, sier kommuneoverlege Janne Dahle-Melhus.

Janne Dahle-Melhus

Janne Dahle-Melhus er både smittevernoverlege i Stavanger og kommuneoverlege i Sola.

Foto: Mathias Oppedal/NRK

I dag er det kun Oslo som har en slik døgnkontinuerlig vaktberedskap på plass. Men over hele Norge forbereder man seg på å kunne ta imot ebola-smittede personer.

– I Bodø har vi hatt et samarbeid for å lage en plan slik at vi kan være forberedt i tilfelle det blir mistanke om ebolasmitte i kommunen. Så der har vi et samarbeid mellom Avinor, Nordlandssykehuset og kommunen, sier smittevernlege Kai Brynjar Hagen.

Kommunene ber om tydeligere signal på hvordan beredskapen faktisk skal legges opp.

– Det er viktig at vi vet hva vi har og hva vi har å forholde oss til. Det gjelder både i krisesituasjoner og i normalsituasjoner, sier Toft i Alstahaug.

Helsedirektorartet opplyser til NRK at de ikke krever egne ebola vakter ved norske flyplasser, men at en smittevernoverlege i hver komune skal kunne nås hele døgnet dersom behovet for smittevern oppstår.