Støre avviser snuoperasjon om oljeboring i Lofoten og Vesterålen

Jonas Gahr Støre oppfordrer til å la mer olje bli liggende under bakken og politisk kommentator Magnus Takvam sier det nå pågår en uformell diskusjon innad i partiet om å frede Lofoten og Vesterålen. Støre selv sier han forholder seg til flertallet i partiet.

Bunesstranda fra Trolldalen

OMSTRIDT: Spørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen har vært debattert i årevis. Arbeiderpartiet har gått inn for å konsekvensutrede området, men nå spekuleres det i om toppledelsen i Arbeiderpartiet heller vil gå inn for å totalfrede området. Dette avviser partileder Jonas Gahr Støre.

Foto: Ingvild Gabrielsen

I fjor gikk Arbeiderpartiets landsmøte inn for å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja, men under gårsdagens partilederdebatt på NRK oppfordret Arbeiderpartiets ferske leder, Jonas Gahr Støre, til måtehold i norsk oljeutvinning.

– Vi vet at flere land går over til fornybare energikilder og at det skjer en omstilling i energimarkedet. Samtidig varsler IEA (International Energy Agency) at mer olje må bli liggende under bakken av hensyn til klimaendringene. Norge kan ikke opptre uberørt av dette.

– Pågår en uformell diskusjon om å frede Lofoten og Vesterålen

Magnus Takvam

NYTT SIGNAL: Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sier det nå pågår en debatt om Lofoten og Vesterålen innad i Arbeiderpartiet.

Foto: NRK

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sa etter debatten at Støre mer enn antydet at det ikke vil bli boring i de omstridte områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– De går trolig inn for å stanse en utvinning i disse områdene. Det er et nytt signal, sa Takvam.

Det står i kontrast til vedtaket fra Arbeiderpartiets landsmøte i fjor, der partiets medlemmer gikk inn for en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen med 194 mot 104 stemmer.

Takvam sier hans kunnskap til partiet tilsier at det nå pågår en uformell diskusjon innad i partiet om hvorvidt Arbeiderpartiet skal gå inn for å frede Lofoten, Vesterålen og Senja, men at dette ikke er avklart.

– Støre har erklært at han og partiet er villig til å tenkte nytt i de fleste saker. Det er særlig innenfor miljø og klima at han har markert en ny kurs og akkurat nå pågår det en uformell diskusjon om man skal gå inn for å frede Lofoten og Vesterålen.

Støre avviser snuoperasjon om Lofoten

Men partilederen selv sier at det er snakk om å snu i saken om Lofoten og Vesterålen.

I en tekstmelding til NRK skriver Støres presseansvarlig:

– Arbeiderpartiet har et landstyremøtevedtak som ligger til grunn for partiets holdning. Det legger også partileder Jonas Gahr Støre til grunn.

  • Hør Jonas Gahr Støre snakke om olje under partilederdebatten:
Jonas Gahr Støre ankommer minnegudstjeneste juli 2014

VIL LA MER OLJE BLI LIGGENDE: Jonas Gahr Støre vil markere en ny kurs innenfor miljø og klimaspørsmål, men avviser at det pågår en debatt innad i partiet om å frede Lofoten og Vesterålen for oljeboring.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Lokal motstand mot konsekvensutredning

I fjor viste en undersøkelse at AP-velgerne har snudd i oljespørsmålet og at bare tre av ti AP-velgere i Nordland ønsker oljeboring.

Tidligere i sommer kom det fram at fire av seks kommuner i Lofoten sier nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet i området. Det er en endring fra 2010, da fem av seks kommuner svarte positivt til en konsekvensutredning.

Enn så lenge er spørsmålet om utvinning i Lofoten og Vesterålen satt på hold de neste tre årene, ettersom KrF og Venstre under regjeringssonderingene i fjor fikk gjennomslag for å stanse en konsekvensutredning i dette omstridte området.