Hopp til innhold

Mener leger fra utlandet ikke løser rekrutteringsmangel

Rekruttering av legespesialister til sykehus kan ikke løses ved å importere fra utlandet. – Vi må ha flere utdanningsstillinger også, mener Overlegeforeningen.

Nordlandssykehuset i Bodø

80 SØKERE: Allerede til neste år kommer leger fra Spania til Nordland i samarbeidsprosjektet «Utvikling av metodikk for rekruttering fra utlandet».

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I mangel på kvalifiserte søkere vil Nordlandssykehuset hente spanske patologer og gynekologer til å jobbe her.

– Dette er vel og bra, men man må også legge til rette for at flere nyutdannete får spesialisere seg, sier tillitsvalgt i overlegeforeningen, Per Kristian Skorpen til NRK.

– Kapasiteten må utnyttes bedre

Tall fra 2012 viser at det om 20 år kan mangle 57.000 helsefagarbeidere og 28.000 sykepleiere. Det vil også være et underskudd av leger.

Rafael Garcia Pèrez og Isabel Garcia. Begge fra Eures/ Spania.

INTERVJU I MADRID: Her orienterer Rafael Garcia Pèrez og Isabel Garcia fra Eures spanske leger som vil til Norge om forholdene.

Foto: Helse Nord

I samarbeid med Helse Nord, NAV og fylkeskommunen har Nordlandssykehuset sett seg nødt til fri til spanske patologer og gynekologer – fordi det ikke er mulig å få tak i kvalifiserte folk her hjemme.

– Jeg synes det er hyggelig at det er kolleger fra Spania som kommer til Norge, men jeg mener det er viktig å legge til rette for å utdanne våre egne spesialister i Norge. Til det har vi ledig kapasitet på flere av lokalsykehusene, sier Skorpen som arbeider som overlege ved Stokmarknes sykehus.

Han mener det er mange unge leger som vil begynne et utdanningsløp ved lokalsykehusene, men som ikke får tilbud om det.

– Kapasiteten må utnyttes bedre. På Stokmarknes kunne man for eksempel sett hvor mange assistentleger vi har plass til og som vi kan tilby et opplegg. Så kan de få et tilbud om arbeid videre på større sykehus for å fullføre spesialiseringen, for så å komme tilbake til lokalsykehuset til en lovet overlegestilling. Slik kan rekruttering sikres ved å tenke et par år fremover.

– Gjøres ikke det allerede?

– Det gjøres, men man har ikke sett vidt nok rundt.

Ønsker flere undervisningsstillinger

Personalsjef Knut Langeland i Helse Nord

Personalsjef Knut Langeland i Helse Nord

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Helse Nord har valgt ut Spania fordi at de har høy arbeidsledighet og har et overskudd av helsepersonell.

Nordlandssykehuset har blant annet behov for en gynekolog i Lofoten og en i Vesterålen – og to patologer i Bodø. De har fått inn rundt 30 søknader, og i slutten av oktober ble halvparten av dem intervjuet i hjemlandet Spania.

Prosjektansvarlig for Spania-prosjektet i Helse Nord, Knut Langeland, sier de også jobber for å bedre antallet undervisningsstillinger lokalt.

– Når vi velger å rekruttere eksternt, er det fordi vi har utfordringer med å få dekket stillingene vi lyser ut. Det tar tid å utdanne en overlege, og i mellomtiden kan ikke vi stå uten den kompetansen. Vårt mål er selvfølgelig å ha leger med lokal tilhørighet.