NRK Meny
Normal

Mener forklaringene til drapstiltalt greker spriker

Aktor mener ulike forklaringer fra den greske sjøoffiseren er et bevis i seg selv. Mannens forsvarer mener det skyldes språkproblemer.

Ankommer schipol

Bildet fra et overvåkingskamera på flyplassen Schiphol i Amsterdam viser den ukrainske kvinnen mens hun henter bagasjen sin.

Foto: Gjengitt med tillatelse fra politiet i Amsterdam

Under dag to av saken hvor en gresk mann står tiltalt for drap på sin ukrainske forlovede, ble han konfrontert med forklaringene han har gitt.

Sjøoffiseren står tiltalt for å ha drept kvinnen om bord på et malmskip som i fjor høst seilte fra Amsterdam til Narvik. Mannen nektet straffskyld da saken mot han startet i går.

– I denne saken er tiltaltes forklaring veldig viktig. Det ligger i sakens natur at vi mener han skjuler en del ting. Det vil være et viktig bevismiddel å gå inn forklaringen han har gitt politiet og sammenholde det med de andre bevisene i saken. Derfor må vi bruke tid på detaljer, sier aktor Hilde Stoltenberg.

Kvinnen ikke funnet

Aktorer i saken mot en gresk drapstiltalt mann

Hilde Stoltenberg og Erik Thronæs er aktorer i saken mot den greske mannen.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Den ukrainske kvinnen ankom Amsterdam i september i fjor. Samme kveld gikk hun om bord i malmskipet «Anangel Explorer», hvor hennes greske forlovede jobbet, men har siden vært savnet.

Det nederlandske politiet satte marinen inn i søket etter kvinnen, men hun er fortsatt ikke funnet.

Den tiltaltes svar i retten på ulike spørsmål, ble i dag satt opp mot tidligere forklaringer gitt i politiavhør. På flere steder mener aktor at den greske sjøoffiseren svarer ulikt.

– Vi mener at tiltalte forklarer seg ulikt her i retten, sammenlignet med tidligere forklaringer og det bør retten vite når de nå skal ta stilling til saken.

Malmskipet «Anangel Explorer», hvor politiet mener drapet har funnet sted, forlot Narvik sent mandag

Påtalemyndigheten mener kvinnen ble drept om bord på lasteskipet Anangel Explorer. Skipet ankom Narvik i oktober i fjor.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Språkproblemer

Den greske mannens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen

Øyvind Bergøy Pedersen er forsvarer for den greske sjøoffiseren.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Under rettssaken skal personer Filippinene, Tyrkia og Nederland forklare seg, og aktor Erik Thronæs uttalte i går at saken er veldig spesiell.

Flere tolker er hentet inn under rettssaken, og den tiltalte grekerens forsvarer mener nettopp utfordringer knyttet språk er årsaken til at han ikke forklarer seg likt.

– Det er påtalemyndighetens oppgave å så tvil om hans troverdighet. Det er et av deres sterkeste bevis. Vi skal huske at han har avgitt forklaring på et fremmed språk med tolk, uten at han har hatt de helt store forutsetningene for å skjønne hva dette innebærer.

Saken fortsetter i Ofoten tingrett i morgen.

Created by InfoDispatcher

Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon under en pressekonferanse ved Narvik politistasjon 13. oktober i fjor.