NRK Meny
Normal

Mener aksjespekulanter bryter loven

Torghatten mener en finansduo bryter loven når de legger inn bud på selskaper til en verdi på 24 milliarder kroner. Nå vurderer selskapet å anmelde aksjespekulantene.

Brynjar Forbergskog

Konsernsjef Brynjar Forbergskog reagerer på et forsøk på å kjøpe opp selskapet.

Foto: Hildegunn Tjøsvoll / Avisa Nordland

– Vi ser høyst alvorlig på saken og vurderer å politianmelde Intrinsic Oppkjøp as. Etter vår mening bryter de verdipapirhandelsloven med sin oppførsel, sier konsernsjef i Torghatten Brynjar Forbergskog, til Dagens Næringsliv.

Avisen skriver i dag om finansduoen Øystein Helle (33) og Ole Tobias Kjølleberg (43). Tirsdag sendte de brev til alle aksjonærene i 82 norske og svenske fond og selskaper med tilbud om å kjøpe aksjer, på tross av at selskapet de opprettet for tre uker siden har en aksjekapital på 36.000 kroner.

Advarer mot å selge

Torghatten er et av selskapene duoen har lagt inn bud på. Konsernsjef Brynjar Forbergskog er selv aksjonær i selskapet, og har mottatt tilbud om å selge aksjene. Torsdag la han ut en advarsel på selskapets nettside om oppkjøpet.

– Vi advarer på det sterkeste mot å akseptere budet på aksjene, som er komplett useriøst og egnet til å forlede personer som ikke har god kjennskap til aksjehandel. Tilbudet kan fremstå og forlede folk til å tro at man får kontant oppgjør for å selge aksjene. Men leser du tilbudet nøye, kan du ende opp med å få oppgjør i aksjer i et selskap som ikke er etablert, sier Torghatten-sjefen til avisa.

Han får støtte av den største aksjonæren i Torghatten.

– Erfarne aksjonærer ser med en gang hva dette er, men det er mulig at småaksjonærer kan bli lurt til å tro at dette er et godt tilbud. Torghatten er et svært godt selskap, og vi har ikke noen planer om å selge våre aksjer, sier styreleder Tor Andenæs AS Tanja til NRK.

Avviser lovbrudd

Øystein Helle i Intrinsic Oppkjøp avviser at de har begått noe lovbrudd.

– Vi kan ikke se at det er noe lovbrudd å by på aksjer. Vi prøver ikke å forlede noen. Det er ingen tvil om at enkelte eiere i Torghatten har en preferanse for å få et kontantoppgjør på en god pris, eller eventuelt motta eierandeler i et selskap som er eller skal på børs, da disse er langt mer likvide enn Torghatten-aksjen, som handles i gråmarkedet, sier han til Dagens Næringsliv.