Hopp til innhold

Melder nytt ekstremvær i Nordland

I slutten av november herjet stormen «Berit». Nå er «Cato» på vei.

Stormen Cato er på vei til Nordland. Nå har Meteorologisk institutt sendt ut ekstremvarsel.

– Det som er ekstremt i denne situasjonen er at stormen kommer sammen med høy vannstand, forteller vakthavende meteorolog ved Værvarslinga Nord-Norge, Magnus Ovhed.

Værhard jul

Nå advarer han mot en jul som kan bli særdeles værhard.

– På søndag blir det flo, og da kan vannstanden bli 85 centimeter høyere enn det som står i tidevannstabellen, forteller han.

Vannet vil likevel ikke nå like høyt som det gjorde i slutten av november, da Nordland ble hardt rammet av uværet Berit. Ovhed forteller at vannstanden under «Cato» vil holde seg omtrent 20 centimeter lavere enn vannmengdene som gjorde store skader under forrige uvær.

– Men bølgehøyden vil kunne bli mellom 8 og 11 meter, sier Ovhed.

Ber kommunene om å forberede seg

Asgeir Jordbru hos beredskapsstaben til Fylkesmannen i Nordland ber nå kommunene i fylket om å forberede seg.

– Kombinasjonen med høye bølger både i Vestfjorden og på yttersiden av Lofoten vil kunne gi skade på infrastruktur i områder som ligger utsatt til for bølger, sier han.

Han ber også om at Fylkesmannen blir informert dersom det oppstår skader som hindrer kommunene i å utføre sine oppgaver.

Minner om «Berit»

Det var den samme kombinasjonen av høy vannstand og sterk vind som gjorde store skader da ekstremværet ”Berit” blant annet isolerte hele Værøy. Uværet gjorde skader for totalt 275 millioner kroner, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Video Rorbukaos

Rorbukaos

Nye områder kan rammes

Skadene vil trolig ikke bli like omfattende i jula, men områder som slapp lettere fra «Berit» vil kunne rammes hardere denne gang.

– Under «Berit» blåste det fra sør, så da ble Lofoten hardest rammet. Denne gangen blåser det fra sørvest, og da blåser vinden inn i Vestfjorden. Da vil andre områder bli hardt rammet, sier meteorolog Magnus Ovhed.

I Lofoten, Salten og Ofoten vil det blåse sterk vind fra sørvest i jula, som vil kunne komme opp i full storm i jula. Nå oppfordrer Ovhed nordlendingene til å ta grep og sikre tingene sine før de setter seg til med julemiddagen.