NRK Meny
Normal

Meglerbransjen i fokus igjen

Meglerfirmaer kjøper og selger i hverandres boligprosjekter, kredittilsynet reagerer.

Illustrasjonsfoto, scanpix
Foto: Bendiksby, Terje

Eiendomsmelgerbransjen i Bodø er nok en gang i søkelyset for det som kan være nye brudd på egenhandelforbudet.

Både Kredittilsynet og Forbrukerrådet har fått tips om at meglere kjøper og selger i hverandres boligprosjekter mellom ulike meglerfirmaer, i det som kan være nye brudd på egenhandelforbudet.

Tidligere i år måtte DNB Nor Eiendom i Bodø stenge kontoret etter at kredittilsynet hadde avdekket flere brudd på det såkalte egenhandelforbudet. En lov som forbyr melgere å kjøpe og selge boliger de selv har interesser i. Flere andre meglerfirmaer fikk kraftig refs for samme forhold.

Men når en dør lukkes åpnes en annen, ifølge seksjonsjef i Kredittilsynet, Wilhelm Mohn Grøstad.

- Det som har kommet Kredittilsynet for øret er at meglere kjøper i hverandres prosjekter. Og på den måten kan de unngå å bli rammet av egenhandelforbudet, sier han.

Mottatt klager

Og i Bodø har forbrukerrådet fått klager der melgere skal ha kjøpt og solgt boliger i hverandres selskaper.

- Vi har mottatt tips om at det har foregått samarbeid mellom meglere i forskjellige foretak, sier Magne Berntsen, leder i forbrukerrådet i Nordland.

Han mener dette er med på å presse boligprisen ytterligere oppover.

- For boligkjøperen får det jo den konsekvensen at noen sniker i køen og tar de attraktive boligene, og kjøper de til en lavere pris enn de som kjøper den boligen igjen. Og det svekker jo selvfølgelig tilliten forbrukerne har til meglerne.

Vil følge nøye med

Kredittilsynet vet foreløpig ikke hvor utbredt dette er, men vil se nærmere på saken når de får inn flere opplysninger sier seksjonsjef Wilhelm Mohn Grøstad.

- Hvis det er mistanke om noe som er "på kanten" eller svært tvilsomt, så er jo vi interessert i å se nærmere på dette, sier han.