NRK Meny
Normal

Med disse millionbilene kan Vegvesenet sjekke at du har papirene i orden

Med en prislapp på 1,2 millioner kroner per bil, skal Statens vegvesen luke ut flere syndere i trafikken.

Vegvesenets nye millionglis

MILLIONGLIS: Disse bilene skal gjøre hverdagen til vegvesenets kontrollører mer effektiv.

Foto: Henriette Erken Busterud / Statens vegvesen

Seksjonssjef Statens vegvesen Jørn Simonsen

Seksjonssjef Statens vegvesen, Jørn Simonsen.

Foto: Inghild Eriksen/NRK

Nå får Statens vegvesen kontrollbiler med innebygget kamera. Kameraet skanner nummerskiltene til kjøretøy når det avholdes kontroll, og gir kontrollørene øyeblikkelig tilbakemelding på hvorvidt sjåføren har papirene i orden.

Selv om slike kamera har vært i bruk tidligere, er det første gang de integreres permanent i bilene, forteller Jørn Simonsen hos Utekontrollseksjonen i Statens vegvesen region nord.

– Det betyr at vi kan jobbe mye mer effektivt ved at vi kun stopper de som ikke har ting i orden, sier Simonsen til NRK.

1,2 millioner kroner per bil

I Nord-Norge har Statens vegvesen investert i tre slike biler, hver med en prislapp på 1,2 millioner kroner. Disse skal ha hjembase i henholdsvis Mosjøen, Tromsø og Kirkenes.

– Vi har fått de tre første kontrollbilene i landet hvor slike kamera er montert permanent i bilene. Dette vil uten tvil fremme trafikksikkerheten, mener Simonsen.

– Hvem vil dere kontrollere?

– Fortrinnsvis næringstransport, altså busser, lastebiler, vogntog og lignende. Men kommer det en personbil forbi som ikke har ting i orden, kan vi også ta den inn.

Nye kontrollbiler i Statens vegvesen

Det er først og fremst kjøretøy som kjører i næringsøyemed som skal kontrolleres, men også personbiler kan risikere å bli stoppet.

Foto: Henriette Erken Busterud / Statens vegvesen

Må fremdeles gjøre noe av kontrollen manuelt

Bakgrunnen for at Statens vegvesen installerer kamera i bilene sine, er et nytt prøveprosjekt som gjennomføres i Nord-Norge denne våren.

– Dersom erfaringene blir gode, vil nok dette etter hvert bli en permanent løsning i våre kontrollbiler på landsbasis, sier Simonsen.

Prosjektet skal sikre at næringskjøretøy faktisk overholder det nye regelverket om obligatorisk bombrikke.

Men kameraene sjekker også en rekke andre ting.

– Vi kan sjekke om kjøretøyene har gyldig forsikringsavtale, om de er registrert av eierne de faktisk brukes av og om de har den pålagte EU-kontrollen.

– Greit

Kim Ellertsen

Kim Ellertsen i Datatilsynet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Juridisk direktør Kim Ellertsen i Datatilsynet ser ikke noen problemer med det nye kontrollsystemet, så lenge opplysningene ikke lagres lenger enn det som er nødvendig for å gjennomføre kontrollen.

– Dette er greit så lenge systemet ikke brukes til andre ting enn det som er forutbestemt.

Ellertsen mener det ville vært verre dersom kamerateknologien stod for kontrollen alene.

– Her møtes bilistene fremdeles av menneskelige kontrollører, og har mulighet til å ta til motmæle hvis de er uenig i noe, noe som er viktig, sier Ellertsen.