NRK Meny
Normal

MC-klubber, bibelskoler og fjøs kan bli flyktningmottak

– Minimumskravet til en bolig må være innenfor anstendighetens grenser, sier regiondirektør i UDI. Se lista over nordlandskommunenes 400 forslag til hvor flyktningene kan innlosjeres.

Video som viser grafikk over 400 forslag der flyktninger kan innkvarteres i akutte situasjoner.

Lyngengården hotell i Mosjøen er ett eksempel på nødinnkvartering for flyktninger. Til høyre ser du kartet over Nordland med 400 av kommunenes forslag til potensielle akutte mottak. Litt lengre ned i saken ser du hele oversikten.

– Hver dag kommer det nye flyktninger over den norsk-russiske grensa på Storskog. UDI må raskest mulig skaffe tilstrekkelig mottaksplasser, slik at vi kan sette opp busser og får folk ut av Kirkenes, sier regiondirektør Bjørn Fridfelt i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Kommunene i Nordland har foreslått 400 mulige bygg som nye akuttmottak for flyktninger. I oversikten finnes det også forslag der eierne ikke er forespurt.

Det er både skolebygg, rorbu-anlegg, fjøs, speiderhus, mc-klubbhus og bibelhus på den omfattende listen som Fylkesmannen i Nordland har utarbeidet på oppdrag fra UDI. NRK har fått ut oversikten som egentlig var unntatt offentlighet.

Mange av byggene er falleferdige og trenger omfattende rehabilitering. Men UDI har ikke midler til å ruste opp bygningene. Den regninga kan trolig kommunene måtte ta.

Se hele oversikten under (NRK presiserer at kartet ikke gir en nøyaktig plassering av de ulike stedene)

Laster kart, vennligst vent...

– Håper båsene er fjernet

Bjørn Fridfeldt

I første omgang kommer vi ikke til å bruke samfunnshus med flatsenger, sier regiondirektør Bjørn Fridfelt i UDI.

Foto: UDI

– Vi skal nå gå gjennom lista, men vi kommer ikke til å gå inn på store renoveringsobjekter, sier regiondirektør Bjørn Fridfelt i UDI.

Fridfeldt har fått med seg at lista inneholder forslag om fjøs og gårdsbruk.

– Jeg går ut fra at båsene i fjøset er fjernet og at byggene i dag brukes til andre formål. Minimumskravet til en bolig må være innenfor anstendighetens grenser. I første omgang kommer vi ikke til å bruke samfunnshus med flatsenger.

– Her må mye gjøres

Odd Erik Svendsen, seksjonsleder i drifts- og vedlikeholdsseksjonen i BK Eiendom KF.

Totalt har nordandskommunene meldt inn 400 mulige akuttmottak. Her viser Odd Erik Svendsen i BK Eiendom KF fram nedlagte Kirkhaugen skole, som er et av lokalene Bodø kommune har foreslått.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Lederen for eiendomsseksjonen i Bodø kommune, Odd Erik Svendsen, viser NRK rundt i den nedlagte Kirkhaugen skole.

– Her er det 3000 kvadratmeter, der deler av bygget kan brukes til å huse flyktninger midlertidig. Men det kommer til å koste, for her må det gjøres mye før det kan tas i bruk, forteller han.

Blant annet mangler bygget brannsikring, tilstrekkelig belysning, innredning og kjøkkenløsninger som gjør bygningen beboelig.

Vi vil gjerne hjelpe dem som kommer hit. Vi kan verken koke suppe eller stille med sengetøy, men vi kan sørge for at de har tak over hodet.

Odd Erik Svendsen / Seksjonsleder i drifts- og vedlikeholdsseksjonen i BK Eiendom KF

Kirkhaugen skole i Bodø er et av forslagene som kommunene i Nord-Norge har gitt til UDI for hvor de kan opprette akuttmottak. I Bodø foreslås det også å ta i bruk det nedlagte Volden sykehjem og administrasjonsbygget på nedlagte Vågøynes gård.

– Etter vår vurdering er det Kirkhaugen som er mest aktuelle og reelle alternativet. Men understreke at det er snakk om midlertidig bosetting, sier Svendsen.

400 mulige mottak

Fridfeldt og kollegene i UDI skal nå gå gjennom lista fra kommunene.

– Listene fra fylkesmennene i Nordland, Troms og Finnmark er fyldige. Så vidt jeg kan skjønne er forslagene basert på kommunenes beredskapsplaner.

Selv om ikke alle forslagene er like realistiske roser UDI-direktøren responsen fra kommunene.

Myre Fiskemottak

Myre Fiskemottak er et av forslagene.

Foto: Trine K. Evensen