NRK Meny
Normal

Matvarekjede truer med å vrake laks

En av Nordens største butikkjeder truer med å slutte å selge oppdrettslaks på grunn av rømming og forurensing.

Fiskekunde Sylvia Nilssen i Bodø

GREIT FOR MEG: – Det gjør meg ingenting om oppdrettslaksen forsvinner. Kanskje det fører til noe positivt, sier kunde Sylvia Nilsen.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Ferskvaresjef Sven Øyvind Bangstad på Euro Spar i Bodø

Ferskvaresjef Sven Øyvind Bangstad på Euro Spar i Bodø.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Matvaregiganten Ica truer med droppe oppdrettslaksen dersom ikke oppdretterne går over til lukkede anlegg og garanterer at fisken er trygg å spise, skriver TV 2.

Kundene vil ha villaks

Også ferskvarssjefen på Eurospar i Bodø mener oppdrettsnæringen må skjerpe seg.

– Oppdrettsnæringen har fått gjort sånn som de har villet de siste årene. Kundene våre etterspør mye villaksen, men blir nødt til å gå over på oppdrettslaks for det er det eneste som er å få tak i, sier han til NRK.no.

– Helt greit

Tidligere i år ble det kjent at en utenlandsk butikkkjede kastet ut oppdrettslaks av butikkhyllene.

At også norske matvarerkjeder tenker i samme baner er langt mer oppsiktsvekkende. Men de kundene NRK.no traff på Eurospar i Bodø, kommer ikke til å savne oppdrettslaksen dersom den fjernes i ferskvaredisken.

– Det gjør meg ingenting om oppdrettslaksen forsvinner. Kanskje det fører til noe positivt, sier kunde Sylvia Nilsen, som i dag valgte seg oksekjøtt i ferskvaredisken.

For oppdrettslaks er ikke aktuelt å spise.

– Nei, det spiser jeg ikke. Jeg syns rett og slett ikke noe om hele lakseoppdrettsnæringen. Jeg liker ikke all rømmingen og at det ødelegger for annen fisk i elevene.

– Lukket næring

Matvaregiganten ICA krever at oppdrettsbransjen i løpet av tre år må bli mer bærekraftig. De mener bransjen har vært for slapp.

– Lakseselskapene bør se framover og hva de etterlater til neste generasjon, sier konsersjef Antonio Soares til TV 2.

Ica har ingen planer om boikott av oppdrettsfisk, men har en policy om at produkter matvarekjeden ikke kan stå inne for, fjernes fra hyllene.

– Vi føler ikke vi kan stå inne for oppdrettsfisk. Vi føler stort ansvar for kundene våre, og har flere ganger fjernet varer som ikke fyller kravene til våre etiske og helsestandarder, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Ica Norge til NRK.no.

Han mener oppdretterne i Norge bør iverksette flere tiltak for at laksen skal bli trygg nok for matvarebransjen.

– De må blir mye flinkere til å kommunisere. De må åpne bransjen slik at vi som leverandører til kudene blir fornøyde. De må også overbevise kundene om at det er trygt å spise oppdrettslaks. Det florerer med spørsmål rundt miljø, helse, bærekraft, og vi føler at bransjen ikke er flink nok til å informere om disse forholdene. De kommer heller ikke med motsvar når det koker, sier Takle Friis.

Rasende på HSH

Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) gikk mandag ut med en pressemelding om at de fire store dagligvarekjedene mener det er uaktuelt og uansvarlig å gå til noen form for boikott av oppdrettsfisk.

– Ica er en av de fire store, men vi er ikke blirr forespurt. Denne pressemeldinga er sendt uten vårt samtykke, sier Takle Friis.

– Tar dette på alvor

Fiskedisk

KASTES UT?: Flere matvarekjeder truer med å kaste oppdrettslaksen ut av fiskediskene dersom ikke miljøkravene blir skjerpet.

Foto: Scanpix

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri og havbruksnæringens landsforbund sier de tar påstandene fra matvarebransjen på alvor.

– Vi lytter selvfølgelig til hva omgivelsene rundt oss tenker og mener om næringa. Vi har tidligere fått sterk kritikk til håndteringa av lakselus. Det gjør vi noe med, og med godt resultat. Vi har også fått kritikk på håndteringa av rømmesituasjonen. Det har vi gjprt noe med - med gode resultat. Nå får vi kritikk knyttet til kommunikasjon og informasjon. Det skal vi også ta på alvor, sier han til NRK.no.

Se video:

Video Truer med å fjerne oppdrettslaksen

Truer med å fjerne oppdrettslaksen

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.