NRK Meny
Normal

Mattilsynet: – Lakseprodusenter solgte ILA-smittet laks

Mattilsynet politianmelder to lakseprodusenter i Lofoten for å ha unnlatt å melde fra om utbrudd av lakseviruset ILA. Ved ett tilfelle skal smittet laks ha blitt solgt til Kina.

Oppdrettslaks

To lakseprodusenter i Nordland er anmeldt av Mattilsynet.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / VG

Mattilsynet mener eksporten av laks smittet med infeksiøs lakseanemi (ILA) var en medvirkende årsak til at Kina i fjor stanset importen av hel laks fra Norge.

– Vi ser veldig alvorlig på at selskapene ikke etterlever regelverket og ikke varsler ved mistanke om sykdom eller tegn på sykdom, sier Katrine Flostrand, avdelingssjef i Mattilsynet region nord, til nettavisen IntraFish.

Varslingsplikten en bærebjelke

Flostrand sier til NRK at varslingsplikten er selve bærebjelken i tilsynets arbeid.

Den er ikke bare avgjørende for å hindre smittespredning, men også avgjørende for tilliten andre land må ha til Norge, sier Katrine Flostrand til NRK.

ILA-smittet laks er en av årsakene til at norsk laksenæring er utestengt fra den kinesiske markedet.

Ble solgt til Kina

Ved ett tilfelle skal smittet laks ha blitt solgt til Kina, og dermed vært medvirkende årsak til at Kina i fjor stanset importen av hel laks fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms. På det tidspunktet hadde ikke Mattilsynet denne informasjonen, og det er alvorlig, sier Flostrand.

Siden 2010 har norsk eksport av laks til Kina sunket kraftig. Likevel utgjorde verdien av den norske sjømateksporten til Kina 3,2 milliarder kroner i 2014. Lakseeksporten fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms utgjorde tidligere om lag en femdel av den totale norske sjømateksporten til Kina.

De tre siste årene har det blitt registrert 21 utbrudd av laksesykdommen ILA i Lofoten og Vesterålen.

Vil ikke kommentere

– Selskapene bør heller varsle oss en gang for mye enn en gang for lite. Her mistenker vi at selskapene heller ikke har valgt å slakte ut fisken, sier Flostrand.

Det lyktes ikke NRK å få en kommentar fra de to selskapene.

Verken Sjømat Norge eller Sjømatrådet ønsker å uttale seg om at Mattilsynet politianmelder to lakseprodusenter i Lofoten, for å ha unnlatt å melde fra om utbrudd av lakseviruset ILA.

– Vi ønsker ikke å kommentere saken så lenge den ikke er avgjort, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Sjømat Norge.

ILA-viruset hører til samme familie som influensavirusene, men gir ikke sykdom hos mennesker.