Hopp til innhold

Mattilsynet: – Hakk i sauens øre er ulovlig

I århundrer har bønder i Nord-Norge brukt kniv for å snitte i ørene for å merke sauene sine. Nå varsler Mattilsynet at de vil slå ned på praksisen.

Ulovlig merking av sau

Merkingen gjøres ved å skjære ett eller flere hakk i øret. Dette skiller dyrene fra andres buskap.

Foto: Mattilsynet

– Vi har sendt ut omtrent ti advarsler til bønder i Nordland, men det ser ut til å være en sterkere tradisjon for bumerking i Sør-Troms. Der er det sendt ut flere titalls varsler, sier seksjonssjef i Mattilsynet Knut Kroken.

Den tradisjonelle bumerkinga av småfe har vært ulovlig siden 2008. Mattilsynet sendte i forrige uke ut en advarsel til sauebønder i Nordland og Troms om den ulovlige merkingen. Det er kun tamrein-eiere som er fritatt fra denne bestemmelsen.

Smertefullt for sauen

Dyrevelferdsloven spesifiserer i §10 at det er tillatt med merking av dyr, men at det «skal benyttes forsvarlige metoder som ikke påfører dyret adferdsmessige begrensninger eller unødvendige påkjenninger og belastninger.»

Snitting i ørene vil i alle tilfeller medføre smerter for dyret, og vil medføre en økt risiko for sårinfeksjoner, står det i advarselsbrevet fra Mattilsynet.

Etter plastmerkenes inntog, har bumerking blitt forbudt.

– Småfe skal merkes med et plastmerke i hvert øre. Det kan også brukes ulike farger, nummerserier eller, mer midlertidig, spray, opplyser Kroken.

Bonde: – Gjør like vondt

NRK har snakket med en sauebonde, som har mottatt brev fra Mattilsynet. Han ønsker å være anonym, men forteller gjerne hva han synes om brevet.

– Jeg skjønner ikke forskjellen i smerte ved å sette inn påbudte plastklips og de små snittene i ørene. Sauen har lik smerteadferd ved begge metodene. Den rister på hodet.

Bonden har ingen problemer med å følge påbudet, og sier at dette egentlig er unødvendig siden sauene uansett har merkede klips med farger.

– For 20 år siden var det ikke nok farger til å skille det ene buskapet fra det andre, men de siste årene er det ikke så mange saueflokker igjen, så det er ikke noe problem å slutte med dobbel merking, sier sauebonden.

Han skjønner heller ikke poenget med at dette skal være lovlig for rein og mener smerten dyrene føler må være den samme.

Ikke første gang

Terje Benjaminsen

Terje Benjaminsen er leder i Troms Sau og Geit

Foto: Privat

Mattilsynet har flere ganger sendt ut påpekning, men har registrert at praksisen fortsetter. Nå varsler tilsynet at de kan bruke kraftigere lut.

– Men vi tror ikke det blir nødvendig. Inntrykket er at bøndene endrer praksis når de får vite om lovverket, sier Eivind Kroken.

Leder Terje Benjaminsen i Troms Sau og Geit sier til NRK at han ikke visste at loven har vært i kraft siden 2008.

– Det er nok mange som ikke vet om denne loven. Selv trodde jeg den var fra i år, sier han til NRK.