Tor Olav Aas fra Mattilsynet.
Foto: Heidi Gomnæs / NRKTilsynsprosjektet har fått navnet «Dyrevelferd i hestehold», og formålet er å kartlegge hvordan norske hester har det, og samtidig øke kompetansen blant hesteeiere, skriver Mattilsynet.
– Tidligere har vi konsentrert tilsynet rundt de store hesteholdene, det vil si de som har mer enn ti hester. Nå ser vi behovet for også å besøke de små. Ikke minst er vi bekymret over det økende antall hester som gis bort via internett, forteller prosjektleder Tor Olav Aas.
Prosjektlederen er også spent på hva tilsynet vil vise når det gjelder hestehold til hester på utegang.
Hester gis bort på nettet
Det kommer stadig flere bekymringsmeldinger til Mattilsynet som gjelder hest. Meldingene gjelder alt fra små luftegarder til manglende hovpleie eller tilsyn.
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug fra Frp synes det er svært positivt at Mattilsynet setter i gang en slik kampanje.
- Les også: Bekymret over hester som gis bort på internett
- Les også: Mattilsynet vil ta verstingene
– Flere og flere hester gis bort via internett, og dette byr på flere utfordringer. Kompetansen er varierende og det kan gå utover både sikkerheten for dem som håndterer hestene og hestens velferd, sier Listhaug.
Prosjektet avsluttes mot utgangen av året.
Hadde ikke vann og mat
Før jul i fjor måtte en hest i Ofoten i Nordland avlives fordi eieren ga den dårlig mat, vann og stell. Eieren tillot heller ikke at hesten ble omplassert av Mattilsynet.
– Vannet i drikkekaret var frosset, og det var kun en liten åpning til vannet under isen. Vannet var også tilgriset. Hesten hadde ikke tilgang på grovfôr, og virket urolig og svært sulten under alle inspeksjonene, skrev Mattilsynet i sin rapport om hesten som bodde i en garasje.
Tilsynet vurderte regelbruddet som svært alvorlig.
– Her er hestens grunnleggende behov ikke ivaretatt, konkluderte Mattilsynet.
Denne hesten måtte avlives fordi eieren ga den dårlig mat, vann og stell.
Foto: Mattilsynet