Måtte krype i land etter ras

Folk i Beisfjord måtte krype i land forbi rasstedet i helga. Nå refser de kommunen for elendig rasberedskap.

Wenche Sundby

MÅTTE KRYPE I LAND: Slik måtte Wenche Sundby og de andre innbyggerne i Beisfjord ta seg i land etter raset i helga.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Wenche Sundby fra Beisfjord viser oss stedet der hun og andre passasjerer ble satt i land i Beisfjord i helga. Stedet ligger lite tilgjengelig til i strandkanten. Her er det nesten ufremkommelig. For i bygda finnes ingen brygge.

Kravlende

– Kravlende på alle fire tok vi oss opp den steinete skråningen fra vannkanten. Vi hadde nok med å holde oss fast i småkrattet som vokser her, forteller Wenche Sundby.

Raset gjorde at Beisfjord mistet veiforbindelsen lørdag. Samtidig ble Skjomen veiløs på grunn av flomvann. Først dagen ble det satt inn en båt, men dårlig plass gjorde at flere av de rasrammede ble stående igjen i timesvis. Folk synes de ble dårlig ivaretatt på rasdagen.

Ingen informasjon

– Vi fikk ingen informasjon. Ingen av oss visste noen ting, - ikke hvor vi skulle oppholde oss, ikke om vi fikk noe å drikke eller å spisse og hvor vi eventuelt kunne få gå på toalettet. Og vi fikk heller ikke informasjon om når ny beskjed kom om veiens tilstand. Det sier Junn Berit Sandmo fra Skjomen.

Ifølge rådmannen i Narvik, Wiggo Lauritzen, er det Statens Vegvesen som har ansvaret for informasjon på rasstedet.

– Ikke kommunens ansvar

– Dette er ikke kommunens ansvar. Vi samarbeider med mange parter om utstyr som vi bruker i beredskapssammenheng. Og denne gangen var vi på vei inn fjorden med ei flytebrygge, sier Lauritzen.

Han skal nå sammen med sine kolleger vil evaluere situasjonen og se om det er behov for å ha liggende en permament flytebrygge i Beisfjorden.

– Burde vært her før

Wenche Sundby

- FOR DÅRLIG: - Flytebrygga burde vært plassert her før, sier Wenche Suindby.

Foto: Mona Gingstad / NRK

– Flytebrygga som kom på plass etter raset i helga burde vært plassert der for mange år siden, da det første raset gikk, sier Wenche Sundby.