Skadde arbeidere værfast: – En hard opplevelse for oss

De fire arbeiderne som ble skadd i en arbeidsulykke i fjellet i Leirfjord blir ikke berget ned i dag. Kraftig uvær har gjort at både helikopter og en skuterpatrulje ble tvunget til å returnere.

Politiet og Røde kors gjør seg klare til å berge ut arbeidere ved Hansfinnvatnet i Leirfjord.

KLAR TIL AKSJON: Politiet og Røde Kors på plass i Leirvika i Leirfjord torsdag formiddag.

Foto: Vefsn Røde Kors

Ti arbeidere sitter værfast i en brakkerigg i 500 meters høyde Leirfjord.

Fire av dem er skadd etter at de havnet under vann inne i en overføringstunnel i forbindelse med kraftutbygging for Helgeland Kraft.

Alle fire skal ha blitt kraftig nedkjølt etter ulykken, og ville normalt vært sendt til sykehus. Ifølge AMK har to av dem skader som gjør at de bør ha helsehjelp.

NRK har i kveld snakket med en av de skadde arbeiderne. Han forteller at arbeidsulykken og det påfølgende døgnet i brakkeriggen har vært en påkjenning

– Det er en hard opplevelse for oss. Etter forholdene har vi det greit, men alle vi fire som var i tunnelen vil bare ned nå, sier Vegar Rosendal til NRK.

Han forteller at de har god kontakt med AMK på Helgelandssykehuset.

– Vi er i dialog med helsepersonell, og har godt håp om å bli hentet i løpet av morgendagen, sier Rosendal.

– Måtte snu

To politifolk og to lokale reindriftsutøvere gjorde et forsøk på å ta seg fram på snøskuter til ulykkesstedet ved Hansfinnvatnet i Leirfjord i dag.

I normalt vær og føre ville turen med snøskuter fra Leirvik til Hansfinnvatnet tatt 2,5 timer.

Men uvær, vanskelig terreng og stor rasfare gjorde at mannskapene fikk store problemer.

– Det ble ingen søndagstur. Til slutt ble vær- og føreforholdene så vanskelige at de måtte gi opp, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson ved Nordland politidistrikt.

Mannskapene snudde ved Klampen, like over tregrensa.

Det betyr at dersom de ti arbeiderne skal hentes ut må det skje med helikopter.

Helikopteret måtte avbryte

Hansfinnvatnet

HANSFINNVATNET: Til sammen 10 arbeidere sitter værfast i denne brakka i 500 meters høyde ved Hansfinnvatnet. Fire av dem var involvert i en arbeidsulykke torsdag ettermiddag.

Foto: Helgeland Kraft

Et ambulansehelikopter fra Brønnøysund har også gjort to forsøk på å hente ut de skadde arbeiderne. Men sterk vind, snø og tett skodde gjorde at også helikopteret måtte gi opp og returnere.

– Siste forsøk ble gjort nå i ettermiddag. Vi trodde vi hadde et værvindu, men det gikk ikke, sier redningsleder Mariell Bakklund ved HRS.

Hovedredningssentralen opplyser til NRK at det ikke blir gjort flere forsøk på å hente ut arbeiderne i dag.

– Helsevesenet er hele tiden i kontakt med personene på fjellet. Beskjeden vi har fått er at vi skal avvente og prøve igjen i morgen, sier Bakklund ved HRS.

Jobbet i tunnel

Torkil Nersund

– Vi avslutter arbeidet der inntil videre, til vi får oversikt over situasjonen. Nå er det om å gjøre å få dem ned fra fjellet.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

De ti norske og polske arbeiderne jobber med utbygging av Vassenden kraftverk. De er ansatt hos hovedentreprenøren Bleikvassli Gruber.

Daglig leder i Helgeland Kraft Vannkraft, Torkil Nersund sier de ser alvorlig på hendelsen.

– Vi har vært i kontakt med noen av dem i dag. De er preget av hendelsen, men har det etter forholdene bra. Vi har full forståelse for den krevende situasjonen de står i, sier han.

Nersund vil ikke spekulere i hva som er årsaken til arbeidsulykken.

– Det vi vet er at det skjedde under arbeid i en overføringstunnel. Det er snakk om vann og nedkjøling.

Han har ikke oversikt over hva slags arbeid de skulle utføre.

– Vi avslutter arbeidet der inntil videre, til vi får oversikt over situasjonen. Nå er det om å gjøre å få dem ned fra fjellet.

Helgeland Kraft ser nå på hvilke måter de kan bistå hovedleverandøren sin på.

Etter arbeiderne er trygt nede fra fjellet vil de forsøke å kartlegge hendelsesforløpet og forhindre at lignende hendelser skjer igjen.

Laster kart, vennligst vent...

VÆRFAST: 10 arbeidere sitter værfast i ei brakke på fjellet ved Hansfinnvatnet i Leirfjord. Det har vært gjort flere forsøk på å ta seg inn i området i dag, men uvær har stanset bergingsmannskapene.