NRK Meny
Normal

Her redder brannvesenet flagget på 17.mai

Mye vind og nedbør gjorde nasjonaldagen til en dårlig dag for flagging i Nordland. Flere ganger måtte brannvesenet rykke ut og berge det norske flagget.

Salten Brann hjelper til å hente ned et flagg i Bodø Sentrum

Salten Brann hjelper til å hente ned et flagg i Bodø sentrum. – Folk ble veldig takknemlig, og takket oss for at vi tok turen, sier brannmester Bjarne Antonsen.

Foto: Eivind Undrum Jacobsen / NRK

– Vi prioriterer jo brann og ulykker, men dette gjorde vi som en ekstraservice på nasjonaldagen, smiler brannmester i Salten Brann IKS, Bjarne Antonsen.

Totalt fem ganger måtte brannvesenet rykke ut til fortvilte huseiere i Bodø på 17. mai. Det våte og vindfulle været gjorde nemlig avslutningen på festdagen til en prøvelse for mange.

– Det var sterk vind og regn i tillegg. Da vikler flaggene seg inn i snora og kiler seg i toppen. Dermed fikk ikke folk flaggene ned, rett og slett, sier Antonsen til NRK.

– Er dette en vanlig aktivitet for dere på 17. mai?

– Jeg har aldri vært med på noe slikt før, og jeg har vært her en stund. Men vi er flere ganger ute ved dårlig vær og hjelper folk med løse gjenstander, takstein og alt mulig annet.

– De ble veldig takknemlig

Brannvesenet har ikke fått melding om skader på bygninger og hus i forbindelse med kombinasjonen sterk vind og flagging på nasjonaldagen.

De anså heller ikke faren for å være særlig stor.

– Men det blir jo ikke bedre av at flaggene bare henger der. De må jo ned uansett. Det heter seg jo i flaggreglene at flaggene skal ned klokka 21.

Det kan nemlig bli mye ekstraarbeid dersom vinden røsker skikkelig tak i flagget, ifølge brannmester Bjarne Antonsen.

– Det som skjer er at snora sliter, og så blir flagget hengene igjen oppe i kula. Det skal det jo ikke gjøre, så da må du i verste fall ta ned hele stanga. Vind og regn gjør flaggene tunge, forklarer han.

Totalt var Salten Brann IKS syv på vakt, og valgte å sende ut to og to til folk som plagdes med flagget sitt.

– Folk ble veldig takknemlig, og takket oss for at vi tok turen. De sparer seg jo for mye arbeid ved at de slipper å ta ned hele stanga, smiler han.

Ikke ideelle forhold

Flagg og flaggstang sliter i vinden i Bodø

Flere flagg fikk gjennomgå i Bodø lørdag. Dermed måtte brannvesenet rykke ut fem ganger på nasjonaldagen.

Foto: Vidar Eidissen

At det var en dårlig dag for flagging i nord kan vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Vervarslinga for Nord-Norge bekrefte.

Flere steder i fylket, fra Nord-Helgeland og nordover, blåste det sterk kuling fra klokka 14 og utover.

– Verst var det sent på dagen. Dermed var det ikke ideelle forhold for flagging, sier Austerheim til NRK.

Gylden treningsmulighet

I Vesterålen og områdene rundt ble det målt stiv kuling, mens et fyr i nærheten av Lødingen i Indre Vestfjorden hadde liten storm på ettermiddagen.

– Nedbørsmessig var det faktisk ikke så ille. For eksempel var det 0.4 millimeter nedbør i Bodø i går, men så var det den vinden da, forklarer meteorologen.

Brannmester Bjarne Antonsen ser uansett humørfyllt på lørdagens uttrykninger.

– Når vi har tid og mulighet gjør vi gjerne slike oppdrag. Da får vi trening i å kjøre liften.

– Utfordringa var at vi har en begrensning på liften på 20 sekundmeter, siden vinden tar veldig i liften. Men det gikk bra, avslutter han.