Hopp til innhold

Måtte avbryte verdensrekordforsøk: – Ble for farlig å fortsette

Ingen har noen gang klart å krysse det værharde og beryktede havstykket Vestfjorden på seilbrett. Evgueni Vinogradov ville bli den første, men måtte bryte verdensrekordforsøket i dag.

Ingen har noen gang klart å krysse det værharde og beryktede havstykket Vestfjorden på seilbrett. Evgueni Vinogradov ville bli den første, men måtte bryte verdensrekordforsøket i dag.

HER REDDES HAN OPP: Evgueni Vinogradov måtte gi opp verdensrekordforsøket med å bli den første som krysset Vestfjorden på seilbrett.

Brettseileren Evgueni Vinogradov vil krysse Vestfjorden

Det å være «alene» mitt i Vestfjorden uten å se land noe sted er en ekstrem og enestående opplevelse, sier Evgueni Vinogradov.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Seilet løsnet fra brettet og drev fra hverandre. Det ble for farlig. Bølgene ble for høye og vinden for sterk. Etter flere fall, valgte jeg å bryte, sier den rutinerte brettseileren Evgueni Vinogradov til NRK.

Da han brøt verdensrekordforsøket i ettermiddag var han kommet to mil fra Bodø. Det blåste så kraftig at Meteorologisk institutt gikk ut med OBS-varsel for advare mot vindkast og vanskelige kjøreforhold.

Brøt for andre gang

Det er ikke første gang trebarnsfaren fra Russland forsøker seg på den ti mil lange overfarten mellom Bodø og Lofoten. Sist gang kom han halvveis over Vestfjorden før han måtte gi opp.

– Jeg har trent godt og vært mye på havet, sa Vinogradov til NRK mens han rigget seilet på stranda ved Løp nord for Bodø før overfarten.

Frykter stormkast

Ingen har krysset en så lang havstrekning på seilbrett nord for polarsirkelen før. Vestfjorden kan by på mange overraskelser, og Vinogradov er innforstått med at det kan oppstå problemer på storhavet, selv med følgebåt.

– Stormkast og høye bølger er den største faren, sier han til NRK.

Ble akutt sjøsyk

Det var 7. mail i 2013 at Vinogradov sist forsøkte å krysse Vestfjorden. Han har vært aktiv brettseiler de siste 10 årene, og hadde trent lenge på rekordforsøket. I tillegg har Vinogradov vokst opp i Sibir, og er vant til kulde.

Men det var en ting han ikke hadde tenkt på for to år siden, og da et tau på seilet røyk midtveis over fjorden ble turen til et mareritt. Etter å ha kjempet seg om bord i følgebåten som krenget kraftig, ble Evgueni utrolig nok svært sjøsyk.

– Jeg ble hengende på rekka og kastet opp alt jeg hadde i magen. Det kjentes ut som om jeg ble dehydrert og så begynte jeg å fryse.

(artikkelen fortsetter under)

36-åringen håpet å bli førstemann som krysset tvers over værharde Vestfjorden i Nordland.

FØRSTE FORSØK I 2013: Evgueni Vinogvradov ville bli den første til å krysse den omtrent 100 kilometer brede Vestfjorden, men møtte motstand der han forventet hjelp.

– På noen få minutt mistet jeg alle krefter og turen måtte avbrytes, forteller Evgueni Vinogradov.

I ettertid oppsummerte han like vel opplevelsen slik:

– En fantastisk opplevelse, utrolige bølger og en ekstrem fysisk anstrengelse. Det å være «alene» mitt i Vestfjorden uten å se land noe sted er en ekstrem og enestående opplevelse.

Har med tabletter

Den gang lovte han seg selv å gjenta forsøket – med sjøsyketabletter innabords.

– Denne gangen har jeg bunkret opp med sjøsyketabletter. Det skal ikke stå på det, sa Evgueni Vinogradov.

Men selv ikke sjøsyketablettene hjalp ute på Vestfjorden i dag.

Brettseileren Evgueni Vinogradov vil krysse Vestfjorden

VIL BLI VERDENS FØRSTE: Evgueni Vinogradov har vært aktiv brettseiler de siste 10 årene, og har trent lenge før rekordforsøket. I tillegg har Vinogradov vokst opp i Sibir, og er vant til kulde.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK