Mathias (15): – Jeg ble hekta

– Vi trenger friske fjes i elvene, sier interesseorganisasjonen Norske Lakseelver, som håper rekrutteringa av unge laksefiskere tar seg opp.

Mathias Okstad

– Jeg foretrekker å fiske med flue. Det er artigere og mer utfordrende, sier Mathias Okstad.

Foto: ole-christian olsen / nrk

I går åpnet laksefiskesesongen i Terråkelva i Bindal i Nordland. Blant de første som var på plass var Mathias Okstad. 15-åringen har vært hekta siden han blei med faren sin i elva.

– Jeg var fire eller fem år da jeg var med første gang. Nå fisker jeg hele sommeren. Jeg er i elva nesten hver dag.

Det krever stor tålmodighet å stå ved elvebredden å vente på at laksen skal bite. Okstad har fått flere fisk, men drømmer fortsatt om den store laksen.

– Jeg har ikke tall på hvor mange laks jeg har fått, men jeg har ikke fått så mye stor fisk. En dag håper jeg en stor fisk biten på.

Elever fisker i Terråkelva

Elevene i 9. klasse ved Terråk skole prøvde fiskelykken i mener Terråkelva. – Det må litt mer vann i elva før laksen biter, mener elevene.

Foto: ole-christian olsen

Pål Mugaas i Norske Lakseelver vil at flere unge prøver laksefiske.

– I dag er den typiske laksefiskeren en mann rundt 50 år. Det er viktig at vi får gjort noe med rekrutteringa. Interessen blant unge er litt stigende, men vi vil at enda flere prøver.

Laksefiskere bryr seg om villaksen

Denne helga er han på plass i Altaelva der organisasjonen hans er medarrangør av én av flere fiskecamper for unge mellom 14–18 år.

– Interessen er god. Her i Alta er det fullt med 20 deltakere. Det begynner også å fylles opp på de andre fiskecampene som arrangeres rundt om i landet denne sommeren.

Pål Mugaas

– I mange lakseelver kan unge fiske billig i sommer, sier Pål Mugaas i Norske Lakseelver. Han oppfordrer alle til å prøve laksefiske i sommer.

Foto: privat

Mugaas mener det er flere grunner til at unge bør bli bitt av laksefiskebasillen.

– Det er en fantastisk friluftsaktivitet. Dessuten er det viktig at noen bryr seg om elvene våre. Hvis ingen fisker, er det færre som bryr seg. I tillegg er laksefiske en viktig inntektskilde for flere lokalsamfunn.

Situasjonen for villaksen er per mars 2018 ikke oppløftende. Ifølge en ny rapport fra Vitenskapelig råd er bare én av fem laksebestander i god eller svært god tilstand. Ifølge rapporten er de største negative påvirkningene rømt oppdrettslaks, lakselus, vannkraftregulering og arealinngrep.

Mugaas sier at sportsfisket er strengt regulert og at man kan fiske med god samvittighet.

– Overfiske er ikke et problem i Norge. Sportsfiske truer ikke villaksen.

Ingen fangst, men har trua

Mathias Okstad var sammen med klassen sin på åpningsdagen i Terråkelva.

Det ble ingen fisk på han eller klassekameratene, men lærer Hans Otto Hestad er ikke i tvil om at dette var en vel anvendt skoledag.

– Dette er både naturfag og kroppsøving. De sitter så mye på ræva si ellers. Dette er rekreasjon!

Mathias og Kristian Okstad

Brødrene Kristian og Mathias Okstad elsker laksefiske. Her viser de fram fangsten fra en fisketur for to år siden i Åelva i hjemkommunen Bindal.

Foto: Privat