Hopp til innhold

Massevaksineringen i gang

Like etter klokka 08 var de første på plass i vaksinekøen i Bodø kulturhus. Et helsepersonell på 25 personer står klar med 3000 vaksinedoser.

Vaksineringen i gang i Bodø kulturhus

HAR 3000 DOSER: Vaksine-teamet i Bodø kulturhus er klare til massevaksinering onsdag morgen.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

I kø for svineinfluensavaksine i Bodø kulturhus

LANG KØ: I kø for svineinfluensavaksine i Bodø kulturhus.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

I dag og i morgen er det gravide og små barn som prioriteres. Kapasiteten ligger på cirka 1000 per dag.

Vaksineringen av de mest risikoutsatte var i full gang da NRK Nordland besøkte Bodø Kulturhus onsdag formiddag. Køene av folk som var møtt fram fløt greit og det var ikke merkbare problemer med gjennomføringen av vaksineringen.

13 år gamle Ole-Christian Ljunggren Ringstad fra Bodø var en av de som fikk vaksinen i kulturhuset.

- Jeg har akkurat tatt vaksine mot svineinfluensa. Det var ikke noe vondt. Man får et lite stikk. Det kan bli litt vondt like etterpå, men det går over.

13-åringen sier han ikke vet så mye om svineinfluensaen, men har fått med seg at elleve personer har dødd av sykdommen så langt. Ole-Christian har ikke forberedt seg spesielt foran vaksineringen.

- Jeg har egentlig ikke forberedt meg noe særlig. Jeg vet at det er de mest utsatte gruppene får vaksinen først. Jeg tror det er viktig at alle vaksinerer seg. Jeg har hørt om en gutt som ble smittet og som døde av det og han var ikke i noen risikogruppe, sier Ole-Christian Ljunggren Ringstad.

Ole-Christian Ljunggren Ringstad

FIKK VAKSINE: Ole-Christian på 13 syntes ikke det var vondt å få sprøyta.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Vil forebygge

Stian Vik Rasmussen er helseleder i Bodø kommune. Han har overoppsyn med massevaksineringen som pågår i kulturhuset. Ifølge Rasmussen har de stor tro på at forebyggingen vil ha effekt.

- Nå er vi i gang med massevaksinering av risikogruppene som vi i Bodø kommune har definert som mest utsatt. Det har vi gjort med utgangspunkt i forhold til hvor mange doser med vaksine vi har fått. Vi vaksinerer nå gravide og barn i aldersgruppen seks måneder til 16 år samt helsepersonell.

- Bakgrunnen for massevaksineringen er at vi har et sterkt ønske om å forebygge spredning av svineinfluensa og at vi gir de som har blitt dårlig tidligere muligheten til å beskytte seg mot smitte.

Stian Wik Rasmussen, helseleder i Bodø kommune

UNNGÅR SPREDNING: Hensikten med massevaksineringen er å unngå spredning av viruset til friske personer, sier helseleder Stian Vik Rasmussen i Bodø kommune.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

- Synes du Bodø kommune har kommet i gang med vaksineringen tidlig nok?

- Vi kunne ikke ha kommet i gang stort tidligere. Vi er avhengige av å få levert vaksinen og det er det som styrer alt vi gjør. Vi er veldig glade for at vi har øvet på dette tidligere, slik at vi er trygge på det vi gjør her.

- Vi har fått 3000 vaksiner totalt og vi regner med at det er omlag 400 gravide, rundt 1000 barn i aldersgruppen seks mnd. til 16 år med kroniske lidelser og vi har nærmere 1000 ansatte i Bodø kommune med pleieansvar.

- Kommer dere til å gå tomme for vaksine i dag?

- Nei, det gjør vi ikke. Vi har satt opp morradagen også og har bestilt kulturhuset i Bodø i de kommende ukene for å satt vaksinen.

- Hva skjer med folk etter at de har fått vaksinen?

- Da er de vaksinert mot svineinfluensa. Noen vi oppleve noen bivirkninger som sår arm og influensaliknende symptomer. I tillegg er de ikke smitttebærere og det er jo viktig for å forebygge spredning av viruset. Dessuten er det bra for folk forøvrig at disse får tatt vaksinen, sier Vik Rasmussen.

- Når regner dere med at alle innbyggerne i Bodø kommune er vaksinert?

- Vi kan ikke gi noe eksakt dato på det, men vi vet at alle vil få vaksinen. Og der må jeg nok si at vi kan betrygge alle om at samtlige vil få, og det er et viktg budskap å få ut. Vi venter fortløpende på å få levert vaksinen fra Folkehelseinstituttet.

- Hvorfor er det viktig at alle vaksinerer seg?

- Det viktige er jo at vi kan forebygge en pandemi og stort sykefravær. I tillegg er det viktig at vi kan forebygge sykdommer som i verst tenkelige utfall kan være dødelig. Kan vi forebygge dette er det av stor betydning sier Vik Rasmussen.

Hodebry for kommunene

Vaksineringa skaper hodebry for mange kommuner i Nordland. Noen mangler sprøytespisser og noen vet ikke hvem de skal prioritere.

Stadig flere folk i landsdelen får svineinfluensa. For to uker siden fikk kun fem prosent påvist svineinfluensa ved Universitetessykehuset i Nord-Norge.

I forrige uke var tallet økt til 22 prosent.

Men per dags dato er ingen innlagt på sykehus i landsdelen på grunn av svineinfluensa.

Massevaksineringen mot svineinfluensa er nå i gang for fullt i flere kommuner i Nordland.

Men flere kommuner reagerer på mangelfull informasjon fra myndighetene for å gjøre jobben.

Mangler sprøyter og spisser

Vaksineringa har skapt utfordringer for mange av kommunene, innrømmer fylkesberedskapssjef Jan Martin Skoglund:

Vaksine-kø utenfor Bodø kulturhus

STRØMMET TIL: Folk strømmet til Bodø kulturhus onsdag morgen.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

- Man har ikke fått for eksempel sprøyter og spisser, og det har også vært etterspurt mer tydelig informasjon om hvem som skal vaksineres. Om det er bare særkilte grupper eller om alle skal vaksineres. Det er dette spørsmålene fra kommunene har gått ut på den siste tida, sier Skoglund.

Siden juli har kommunene gitt ukentlige rapporter til fylkesmannen om hvilke utfordringer de har hatt i forbindelse med svineinfluensaen. I mange av rapportene etterlyser kommunene tydeligere informasjon om både viruset og vaksineringa.

- Det har vært ei utfordring. I noen tilfeller har man ønsket tydeligere informasjon fra myndighetene, sier Skoglund.

Video nsps_upload_2009_10_28_7_44_11_4884.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Vaksine fordeles urettferdig

Færre vaksiner enn behovet

Mange kommuner har også fått langt færre vaksiner enn behovet. Svineinfluensavaksinene fordeles svært ujevnt i landet.

Folkerike kommuner får like få doser som de minste kommunene. I dag går mange kommuner tom for vaksiner før de får vaksinert de mest trengende.

Vaksine på Fauske

IKKE ALLE FÅR: På Fauske har de i første omgang fått så få vaksiner at ikke alle kronisk syke får.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Ros til kommunene

Fylkesberedskapssjefen roser kommunene for innsatsen de har gjort, og mener beredskapen har vært god både på lokalt og nasjonalt plan:

- Jeg føler at det er gjort en veldig god jobb i forhold til å planlegge for et scenario som inneholder flere usikkerhetsfaktorer. Det er viktig å planlegge med et utgangspunkt som gjør at det helst ikke blir verre enn det man har planer for, mener fylkesberedskapssjef Jan Martin Skoglund.

Folk på gata vet lite

Vaksinering mot svineinfluensa

VAKSINERING TIL BESVÆR: Denne uka er vaksineringa kommet i gang for fullt rundt omkring i fylket. Men bare de minste kommunene kan tilby vaksinering til alle som vil ha.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

I Bodø starter massevaksineringa i dag klokka 10.00. Det er prioriterte grupper som kommer først. Og folk på gata synes de vet for lite:

- Ingenting, jeg har ikke undersøkt noe om vaksineringa.

- Vi vet ganske lite, og vi er blitt litt for lite opplyst om dette, er noen av kommentarene fra folk på gata.