Hopp til innhold

Markus (20) brukte sommerferien for å bli fisker - stadig færre gjør det samme

Antallet unge som prøver seg som fisker på såkalt ungdomskvote er kraftig redusert på få år. Markus Olaussen (20) synes det er synd. Uten ordningen er ikke han sikker på at han hadde vært fisker i dag.

Markus Johan Olaussen

Markus Olaussen fra øyriket Helligvær i Bodø er blant dem som brukte ungdomsfiskeordningen som inngang til fiskeryrket.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Ungdomsfiskeordningen gir de som er mellom 12 og 25 år muligheten til å drive fiske i sommerferien. Målet er å få flere unge til å bli fiskere, men interessen rundt ungdomsfisket er synkende.

Siden 1995 har antallet ungdomsfiskere i Norge falt med 76 prosent.

Hermod Larsen

Regiondirektør Hermod Larsen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Hvis vi skal være en fiskerinasjon også i fremtiden er vi avhengig av rekruttering, sier regiondirektør Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet i Finnmark.

Direktoratet er ansvarlig for ungdomsfiskeordningen, og har tall som viser at mens 342 ungdommer deltok i fisket i 1995, er tallet i år bare 82. Samtidig minker antallet fiskere totalt, mens snittalderen øker.

– Det var der det startet

Markus Olaussen fra øyriket Helligvær i Bodø er blant dem som brukte ordningen som inngang til fiskeryrket.

For to år siden la han ut i den vesle sjarken han hadde arvet av bestefaren.

– Det er ikke sikkert jeg hadde vært fisker uten denne ordningen, det var der det startet, forteller Olaussen.

Han er nå bare en fagprøve unna å være ferdigutdannet og han jobber om bord i 50 fots sjark langs hele kysten opp til Finnmark.

– Det er dette jeg vil holde på med. Hver dag er forskjellig.

– Hvordan er lønnen?

– I forhold til innsats er den kanskje ikke all verden. Hvis jeg skulle tjent masse penger burde jeg heller ha satt meg et kontor og solgt aksjer, sier 20-åringen.

– Finnes andre innganger

Denne uken lanserte regjeringen en ny elevbedriftsordning innen fiskeri. Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet mener næringa bør ta den synkende interessen for ungdomsfisket på alvor, men sier det finnes andre veier inn til yrket for ungdom.

– For fem år tilbake startet regjeringen opp med rekrutteringskvote. I fjor hadde vi 28 søkere til de ti rettighetene, i år er tallet 41, så det er tydelig at finnes en interesse, sier han.

– Vet ikke at ordningen finnes

Olaussen står i dag på kaia i Bodø og selger reker. Han håper flere vil velge ungdomsfiskeordningen.

– Jeg hadde glede i ordningen og det var der jeg startet karrieren. Jeg kunne også tjene litt penger i løpet av sommeren.

– Hvorfor gjør ikke flere som deg?

– Jeg tror det er mange som ikke vet at den finnes. Det er lite informasjon der ute, og mange jeg kjenner har funnet ut av den ved tilfeldigheter.