Marion fortalte sin historie - fjerner tabuer

Marion var ikke forberedt på reaksjonene som kom. Nå kan hun bli Årets Nordlending.

Marion Anne Knutsen (29)

– Det var viktig å stå fram, og jeg angrer ikke, sier Marion Anne Knutsen.

Foto: Privat

– Det er en ære å være nominert, sier Marion Anne Knutsen.

Det hele startet med en video hun la ut på Facebook i april. Videoen viste et innlegg hun hadde under et seminar på Árran lulesamiske senter. Der fortalte hun om sin historie.

Og Marion har opplevd mye.

Reaksjoner

Hun har mistet en lillebror i brann, en annen bror i en drukningsulykke, og for over ett år siden valgte hennes mor å ta sitt eget liv. Det var først og fremst morens historie Marion ønsket å snakke om på seminaret.

Hennes mor ble ved gjentatte anledninger seksuelt misbrukt som barn. Det utløste en flom av reaksjoner. Det var begynnelsen

– Jeg var ikke forberedt på trykket som kom. Det var en ganske tøff periode. Jeg ble nedringt av media, og mange jeg ikke kjenner tok kontakt. Jeg fikk både positive og negative reaksjoner, forteller Knutsen.

Knutsen var også en av elleve som fortalte sin historie i VG. Det bidro til at politiet startet etterforskning av flere seksuelle overgrep i den lille nordlandskommunen.

– Det var viktig å stå fram, og jeg angrer ikke. Det kommer jeg aldri til å gjøre. Min og andres åpenhet har vært med på at folk tør å anmelde slike saker, sier hun.

Tvil

Men hun var lenge i tvil om hun skulle stå fram med navn og bilde i VGs sak.

– Jeg skulle først egentlig være anonym. Men etter at jeg fortalte historien på seminaret, og snakket om hvor viktig det var å få bort skammen, så følte jeg det ville være feil å være anonym.

– Men jeg trengte lang betenkningstid, og ombestemte meg mange ganger. Men til slutt landa jeg på at det ville være feil å være anonym, sier hun.

Etter at saken sto på trykk var det tøft å være i Tysfjord.

– Jeg måtte trekke meg unna. Hadde dette skjedd i en stor by, hadde man vært mer anonym. Men Tysfjord er en kommune hvor «alle kjenner alle». Og mens dette pågikk har jeg virkelig fått sett hvem som er mine venner, og hvem som ikke er mine venner, sier hun.

Trykk her for å stemme. Du kan også stemme via SMS. Send tekstmelding med kodeord ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Stemmer du ved bruk av SMS koster det kr 3,- per stemme.

Nominerte til Årets Nordlending 2016