USA, Russland og Norge i felles marineøvelse

Mandag starter USA, Russland og Norge en felles marineøvelse - «Nortern Eagle 2012». Det er andre gang Norge deltar i øvelsen.

Admiral Chabanenko

RUSSISK: Fra Russland deltar krysseren Admiral Chabanenko. Det er femte gang USA og Russland har felles marineøvelse.

Foto: Forsvaret

Øvelse Northern Eagle 2012 innledes med flåtebesøk i Bodø i helgen med den amerikanske destroyeren USS Farragut, den russiske krysseren Admiral Chabanenko og det norske kystvaktfartøyet KV Nordkapp.

Seiler Bodø - Severomorsk

Øvelsen er en felles marineøvelse hvor man i år seiler fra Bodø tirsdag morgen med ankomst Severomorsk i Kolafjorden lørdag 25. august. Hensikten med øvelsen er blant annet å fremme militært samarbeid mellom Norge, USA og Russland innen områder hvor alle nasjonene har felles interesser og målsetninger.

Norg med for andre gang

KV Nordkapp

KV Nordkapp deltar fra det norske forsvaret.

Foto: Forsvaret

Øvelse Northern Eagle ble første gang gjennomført i 2004 som en bilateral maritim øvelse mellom USA og Russland. Øvelsen gjennomføres normalt hvert andre år. I 2008 ble Norge invitert til å delta, og dette er andre gang Norge er med på øvelsen.

Det gjennomføres en rekke øvingsmomenter i løpet av seilasen både relatert til alminnelig samarbeid, manøvrering og kommunikasjon, men også mer spesifikke operasjoner som for eksempel skyteøvelser, bordingsoperasjoner, havarioperasjoner og søk- og redningsoperasjoner.

Northern Eagle 2012 vil legge til rette for å trene enheter på flere nivåer for å øke evnen til koordinering og felles situasjonsforståelse. I tillegg til disse fartøyene er det også med bordingsteam fra Kystjegerkommandoen, sikringsstyrker fra Heimevernet, fly av forskjellig type samt markørstyrker i form av personell og fartøyer.

I Bodø på lørdag

USS Farragut

USS Farragut: Den amerikanske destroyeren blir å se i Bodø fra lørdag formiddag.

Foto: US Navy

Fartøyene kommer inn til Bodø lørdag formiddag, og gjennomfører plankonferanser i forbindelse med øvelsen, kombinert med sosiale program og sightseeing.

Det russiske og norske fartøyet vil ligge på Dampskipskaia ved Hovedredningssentralen, mens det amerikanske fartøyet vil ligge på Natokaia på Nyholmen .

Fartøyene seiler ut tirsdag morgen og vil de neste dagene operere i flere øvingsområder langs kysten nordover mot Severomorsk i Russland.

Admiral Chabanenko

Den russiske krysseren Admiral Chabanenko på vei inn til kai i Bodø.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK