Hopp til innhold

Maria skal ro 120 mil for å spørre kystfolket om de trives

Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling åpner ny avdeling i Nord-Norge. Maria Almli er eneste ansatte, og hun skal ro fra Steigen i Nordland til Jæren i Rogaland for å vise at hun tar bygdeutviklingen på alvor.

Maria Almli

Maria Almli skal ro fra Steigen til Klepp. – Jeg skal snakke med kystens befolkning.

Foto: Elin Hansson / DNT

I dag åpner Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling ny avdeling i Nord-Norge – nærmere bestemt i Leinesfjord i Steigen kommune i Nordland.

Foreløpig med bare én ansatt. Bygdeutviklingsforsker og friluftsentusiast Maria Almli vil ha ansvaret for den daglige drifta av kontoret i Steigen. Og hun har store planer for høgskolen.

– Vi skal produsere gode tjenester på denne høgskolen. Vi skal prøve å skape arbeidsplasser ved å gi folk selvtillit og tro på de prosjektene de ønsker å realisere.

Bekymret for mer byråkrati

Lillian Selvik, som selv er lokal gründer, ønsker nyetableringa velkommen, men er redd at det blir nok et sted for trendy forskning og papirarbeid.

– Jeg er bekymret for at vi skal få nok en avdeling som skal produsere rapporter som puttes i en skuff. Vi trenger folk som vil sette spaden i jorda, og drive aktiv bygdeutvikling. Det er et arbeid som krever både muskler og baller.

Maria Almli kan ikke love «baller», men lover at de skal vise muskler.

– Vi skal skape lyst til å skape. Jeg akter å ikke ta spaden i handa, men åra i handa. Jeg skal ta årene fatt, og ro ned kysten neste vår, for å vise at vi virkelig tar dette på alvor, sier Almli.

(artikkelen fortsetter under)

Steigen til Jæren

– Vil snakke med folk langs kysten

Turen går fra Steigen til Klepp på Jæren i Rogaland, hvor hovedkontoret ligger – en tur på over 120 mil langs kysten. På turen skal Almli snakke med folk som bor langs kysten.

– For å kunne skape gode næringer og kystsamfunn, trenger man å kartlegge hva som gjør at folk trives. Jeg skal snakke med kystens befolkning. Så skal vi utforme prosjekter ut fra det.

(artikkelen fortsetter under)

Steigen småbruk

Et småbruk i Steigen. – Vi har kunnskapen som skal til for å få små lokalsamfunn til å vokse, sier rektoren for Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling, Dag Jørund Lønning.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Viktig kunnskap

Rektor Dag Jørund Lønning mener de har kunnskapen som skal til for å få små lokalsamfunn til å vokse.

– Dette er kunnskap om hvordan vi kan få flere spadetak. Vi skal skape arbeidsplasser gjennom gode utviklingssatsinger, nye bedrifter og spennende, offentlige prosjekter i Nordland og Nord-Norge, sier Lønning.

Dag Jørund Lønning

Rektor Dag Jørund Lønning mener de har kunnskapen som skal til for å få små lokalsamfunn til å vokse.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Video Maria Monasdatter Almli