Hopp til innhold

Marcialonga ser til Nord-Norge:– Vil etablere verdens mest spektakulære skimaraton

Arrangøren av det ikoniske italienske skiløpet Marcialonga etablerer skimaraton i Bodø.

Ski Classics Marcialonga

MARCIALONGA: Gjennom trange bygater snirkler det 70 kilometer lange skirennet seg hvert år i januar. Snart vil Marcialongas søsterrenn bli en årlig begivenhet i Nord-Norge.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vår visjon er å etablere verdens mest spektakulære skimaraton, sier Skjalg Dreyer, daglig leder for Marcialonga Arctic Ski Race Norway, i en pressemelding.

Marcialonga arrangeres hver siste søndag i januar i provinsen Trento i Italia. For mange ivrige skiløpere er det italienske turrennet årets høydepunkt.

Snart kan flere nordmenn få smaken av den store italienske skibegivenheten. Nyheten ble sluppet av Marcialonga-sjef Angelo Corradini i dag.

Marcialonga starter et nytt søsterløp i Norge og Bodø, Marcialonga Artic Ski Race, i 2024.

Les også: Skisesongen er langt fra over – dette må du tenke på når du skal på vårtur

Nikolai Schirmer står oppe på et fjell i solnedgang med ski på ryggen og hjelm på hodet.
Nikolai Schirmer står oppe på et fjell i solnedgang med ski på ryggen og hjelm på hodet.

Midt i sentrum

Det er lokale ildsjeler og investorer som har fått Marcialonga-arrangøren med på ideen. Mandag åpner billettsalget for løp nummer 50 av det ikoniske italienske skiløpet.

Vi har landskapet, med fjellene og havet, nordlyset og en lokalbefolkning som befinner seg i verdenstoppen når det gjelder det å lage stemning på idrettsarrangementer, sier Dreyer.

Det er den lokale renn-organisasjonen som vil stå for gjennomføring av løpene sammen med lokale idrettslag. Dette med støtte og veiledning fra Marcialonga-organisasjonen i Bodø og Italia.

Les også: Har du slike gamle bokser på hytta? Ikke kast dem i søpla

Skismurning
Skismurning

Moderrennet i Trento foregår i klassisk stil, og er 70 km langt. Billettsalget for det norske Marcialonga-løpet åpner mandag 5. juni, samtidig med påmeldingen til det italienske jubileumsrennet.

– Målet er å ta i bruk løypenettet som allerede finnes i områdene. Samtidig ønsker vi å legge start og mål midt i sentrum av Bodø. Vi vil at løpet skal bli en folkefest, der alle kan delta, ikke bare skieliten, men også barn og unge, publikum og næringslivet.

Dreyer sier at rennet skal bli en skifest, hvor Norge og Nord-Norge vises frem på sitt aller vakreste.

Dan Roger Guttorm

I 2012 hadde Norge størst antall deltakere i det italienske skirennet. Her går krysser Dan Roger Guttorm målstreken.

Foto: Ronald Pulk / NRK

– Verdens beste skinasjon

Marcialonga-sjef Angelo Corradini mener Nord-Norge er det perfekte stedt å utvide til. I 2012 hadde Norge størst antall deltakere med 2840 av de 7200 påmeldte.

Marcialonga feirer 50 år i år.

– Vi har hatt mange flinke nordmenn i løypene vår opp gjennom tidene. Og vi vil gjerne ha flere. Norge er verdens beste skinasjon, og vi vil bidra til å rekruttere flere unge skiløpere. Det tror vi Marcialonga Arctic Ski Race Norway kan bidra til, sier Marcialonga-sjef Angelo Corradini.

Dette skal nemlig bli mer enn bare et skiløp. Det skal bli en folkefest, og en arena for skilek og aktivitet, kombinert med lange, tunge og knallharde konkurranser. Vi har litt erfaring med dette. Den erfaringen skal vi dele med Norge.

Bodø er europeisk kulturhovedstad i 2024, og blir vertskap for den første utgaven av Marcialonga Arctic Ski Race 7.–11. mars. Dette blir starten på årlige utgaver av rennet i Nord-Norge.

Les også: Her endte den førerløse tråkkemaskinas ville ferd i alpinbakken

Her stoppa ferden for tråkkemaskinen
Her stoppa ferden for tråkkemaskinen