Mann tiltalt for drapsforsøk: – Ville bare møte sønnen

En kvinne i 30-årene var nærme døden da hun i fjor ble knivstukket flere ganger. I dag starter rettsaken mot gjerningsmannen (39) i Lofoten tingrett.

Luftambulanse i Lofoten

Kvinnen som ble angrepet ble hentet av Luftambulansen i Svolvær sentrum og fraktet til Universitetssykehuset i Tromsø for livreddende behandling.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Etter påtalemyndighetens syn er dette et forsøk på å ta livet av et annet menneske. Det er det mest alvorlige vi kan oppleve, sier aktor Thor Erik Høiskar.

I oktober for snart et år siden måtte politiet rykke ut til en adresse i Svolvær. Der fant de en hardt skadd kvinne i 30-årene som skal ha blitt angrepet i sin egen leilighet.

Statsadvokat Thor Erik Høiskar i Nordland

Thor Erik Høiskar er statsadvokat i Nordland og aktor i saken mot 39-åringen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Ifølge tiltalen ble kvinnen av øst-europeisk opprinnelse knivstukket flere ganger, blant annet i hjertet. Kort tid etter dette skal tiltalte slått og sparket kvinnen som lå skadet på bakken.

Gjerningsmannen, som også er av utenlandsk opprinnelse, ble pågrepet og siktet for drapsforsøk like etterpå, mens kvinnen ble hentet med luftambulanse og flydd til Universitetssykehuset i Tromsø.

Tiltalt for drapsforsøk

Statsadvokat Thor Erik Høiskar er aktor i saken og har tatt ut tiltalen.

Der kommer det frem at skadene ville vært dødelige om hun ikke raskt hadde fått medisinsk behandling. Mannen i slutten av 30-årene er tiltalt for både drapsforsøk og grov vold. Strafferammen på drapsforsøk er inntil 21 års fengsel.

Like etter hendelsen ble mannen varetektsfengslet.

– Vi mener det er fare for at han skal rømme landet hvis han løslates, sa politiadvokat Rita Hermansen Dahl til NTB etter angrepet.

– En kamp om samvær

Forsvareren til den tiltalte 39-åringen, Christine Hamborgstrøm, sier at hennes klient ikke erkjenner straffskyld for drapsforsøket.

Advokat Christine Hamborgstrøm

Tiltaltes advokat Christine Hamborgstrøm mener dette handler om en tragisk barnefordelingssak.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Det dreier seg om en fars kamp for å sikre rett til samvær med et mindreårig barn, og gi barnet kontakt med den av foreldrene som ikke har den daglige omsorgen. Det er bakgrunnen for hele den tragiske hendelsen, sier forsvareren.

Bakgrunnen for drapsforsøket skal være at mannen kom til Norge for å hilse på sønnen. I motsetning til kvinnen har ikke faren norsk statsborgerskap.

Når rettsaken starter i dag vil tiltalte forklare seg for retten, og ta stilling til om han likevel erkjenner drapsforsøket.

Det er satt av fire dager til rettsaken i Lofoten tingrett.

Oppdatert: Rettsaken er utsatt til tirsdag 6. september.