En mann hjemmehørende i regionen innrømmer å ha saget ned «kjendisfurua» på Grønøy i Meløy kommune.
– Han tilstod å ha saget ned treet, men så langt er det for tidlig å si noe om motivet hans, sier politioverbetjent Egil Økshoff, til NRK.
SLIK SÅ DEN UT: Fyrstikkfurua var trolig 300 år gammel og har i 70 år preget Nitedals fyrstikkesker.
Foto: Helge Lyngmoe / NRKDen majestetiske furua på Grønøy, som mange mener er motivet på Nitedals fyrstikkesker, ble saget ned natt til 23. august. Hendelsen har fått stor oppmerksomhet i media og satt sinnene i kok hos lokalbefolkningen.
Politiet har fått inn flere tips i saken, og mandag ble to menn siktet på bakgrunn av opplysninger fra publikum. Foreløpig ønsker ikke politiet å si om det er en av de to siktede som har tilstått.
– Mange av tipsene peker i samme retning, og opplysninger vi har fått kan tyde på at flere har vært med på dette.
- Les også:
Gjorde beslag
Dette gamle bildet av Grønøy-furua er tatt før vegetasjonen ble tettere rundt furua på Grønøy.
Ifølge Avisa Nordland som først omtalte saken, var det en ransaking tirsdag som ga nye funn i saken.
– Hva slags type beslag det er snakk om ønsker vi ikke å gå inn på nå, av hensyn til etterforskningen, sier Økshoff ved Meløy lensmannskontor.
Politioverbetjenten er lettet over at saken nærmer seg en oppklaring.
– Det er bra at noen har tatt på seg ansvaret. Saken har opprørt mange, og det er viktig for trygghetsfølelsen at noen tilstår, sier han.
Lignende hendelser
Det er ikke første gang at ukjente gjerningspersoner hugger ned trær i ytre del av Salten. For to år siden ble et velkjent landemerke langs fylkesvei 17, Dagny-furua ved Oterstrand i Gildeskål saget ned. Og i fjor ble ei populær selje felt i Dalen på Reipå, ifølge Avisa Nordland.
– Vi sjekker om det kan være en sammenheng mellom de tre hendelsene. Vi har ingen konkrete beviser som peker i den retningen, men vi etterforsker bredt og ser nærmere på det, sier Økshoff.
– At treet hadde en symbolverdi har ikke noe å si for vektingen av saken. Dette er skadeverk på annen manns eiendom, som er Meløy kommune.
- Les også:
– Hva skjer videre i saken?
– Vi skal gjøre videre undersøkelser av beslaget og foreta flere avhør, så får vi se hva det leder til.
Hør Friluftsmagasinets reportasje om «fyrstikkfurua» i Meløy:
NASJONALSKATT: Meløy kommune har fått tillatelse fra Nitedal til å bruke motivet i sin lokale markedsføring i turistsammenheng.
Foto: Benjamin Fredriksen / NRK