Hopp til innhold

Mann tilbød seg å drepe Morris mot betaling: – Det er ubehagelig

Nå politianmelder småbarnsmoren brevet, hvor en mann tilbød seg å sette en dødelig morfinsprøyte på samboeren.

Morris

Sofie Karlsen og Morris Owiny sammen. Morris må bo på sykehjem og har behov for hjelp for å overleve. Det førte til at en mann skrev et brev til familien, hvor han foreslo at han kunne ta livet av familiefaren for en pengesum.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Småbarnspappaen Morris (38) må bo på sykehjem. Samboer Sofie Karlsen har kjempet en lang kamp for å få kjæresten hjem.

Tidligere denne måneden fikk hun avslag på søknaden om at samboeren kunne få bo hjemme.

Nylig fikk hun et håndskrevet brev, hvor noen tilbyr seg å lette «byrden» på henne og samfunnet for 10.000 kroner.

Personen tilbyr seg å reise til Sortland for å ta livet av Morris med en sprøyte morfin.

– Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle komme noen å tilby seg å ta livet av ham. Den så jeg ikke komme. Det er en ekkel følelse, sier Karlsen til NRK.

Den 28 år gamle småbarnsmoren er sint og lei seg etter å ha lest brevet.

– Det er ubehagelig. En oppegående person ville ikke skrevet noe som er ulovlig for så å signere med navn og telefonnummer. Med det i bakhodet, vet jeg ikke hva slags person dette er og hva vedkommende er i stand til å gjøre.

NRK har sett brevet som er signert med navn og telefonnummer. Vi gjengir brevet i sin helhet, men vi har utelatt sted, navn og telefonnummer.

– Grenseoverskridende

Sofie Karlsen hadde akkurat vært på jobb og hentet datteren i barnehagen, da hun sjekket posten fant hun brevet.

– Min første umiddelbare tanke er at dette er grenseoverskridende. Det at han faktisk fant adressen min og skrev et personlig brev hvor han foreslår å ta livet av Morris.

Hun opplever det hele som krenkende, spesielt med tanke på at Morris tross alt er familiefar til datteren deres.

– Alt jeg har jobbet for frem til nå er at han skal være en del av livene våre. Jeg ble ærlig talt svært provosert av å lese det. Aktiv dødshjelp er en ulovlig handling. Det får meg til å undre om dette er noe han har tilbudt flere eller gjennomført på flere.

Etter at Morris kom til Norge har det i all hovedsak vært positive tilbakemeldinger, aldri noe som dette. Likevel var hun forberedt på reaksjoner.

– Det er klart når jeg tar med meg en alvorlig syk mann inn i landet som åpenbart vil ha store behov i fremtiden, så var jeg forberedt på kommentarer i sosiale medier, men ikke noe sånt.

Advokat: – Ulovlig og moralsk forkastelig

Advokat Tor Haug har i en årrekke jobbet med strafferett. Han omtaler brevet som ulovlig.

– Et slikt brev er ulovlig, moralsk forkastelig og ganske skremmende. Jeg mener at det er brudd på det aller meste, også privatlivets fred. Jeg mener også at det er brudd på straffelovens bestemmelser, sier advokaten.

Haug forklarer at det er flere paragrafer som gjør seg gjeldende ved «tilbudet».

Advokat Tor Haug, Bodø, ADVOKATiNORD.

Advokat Tor Haug omtaler brevet som avskyelig og skremmende.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Dette er ulovlig i ethvert tenkelig henseende. Det å tilby å ta livet av en annen person mot betaling er ikke noe vi gjør i Norge. Aktiv dødshjelp er ikke lov i Norge. Om det så forelå et samtykke, ville en slik handling ha vært forbudt.

Men er brevet i seg selv ulovlig?

– Brevet isolert sett er en oppfordring til å begå en grov straffbar handling, og er av den grunn ulovlig. Vi står her overfor en person som tilbyr seg å ta livet av en annen person. Da er vi over i straffeloven. Dette er ikke kun snakk om forstyrrelse av privatlivets fred.

Haug sier han tar forbehold om at personen som har sendt brevet er tilregnelig, og sier han ikke har tilstrekkelig kjennskap til den konkrete saken.

Politiet i Nordland bekrefter at de har mottatt anmeldelsen.

Saken er videresendt til etterforskning i det distriktet hvor det straffbare forholdet har funnet sted, sier etterforskningsleder Marita Johansen ved Sortland politistasjon.