Mann siktet for drap i Rwanda i 1994 – erkjenner ikke straffskyld

Kripos har pågrepet en person, siktet for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda. Han ble torsdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Forsvarer Brynjar Meling

Mannens forsvarer, Brynjar Meling, sier hans klient stiller seg uforstående til siktelsen. Her avbildet i forbindelse med en tidligere sak.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Siste: Mannen er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To av ukene er i full isolasjon, opplyser politiadvokat Espen Hanken i Kripos til NRK.

I en pressemelding torsdag, melder Kripos om pågripelsen av en mann i 50-årene. Mannen kommer opprinnelig fra Rwanda, og ble norsk statsborger i 2014.

– Kripos mener det er grunn til å mistenke mannen for å ha deltatt i drapene på et større antall personer, hovedsakelig tutsier. Den siktede kom til Norge som flyktning via UNHCR i 2006, skriver Kripos i pressemeldingen.

Pågrepet i Nordland

Saken mot mannen bygger blant annet på informasjon fra rwandiske myndigheter og Kripos sin egen etterforskning.

Siden høsten 2017 er det ifølge politietaten foretatt tre etterforskningsreiser til Rwanda, hvor det har blitt utført en rekke vitneavhør. Avhørene har ifølge politiet styrket mistanken.

Mannen ble pågrepet i Nordland tirsdag, og blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag, torsdag 7. juni.

– Fortsatt gjenstår mye etterforskning, blant annet avhør, gjennomgang av beslag og ytterligere undersøkelser. Saken etterforskes med sikte på at videre straffeforfølgning vil skje i Norge, sier politiadvokat Espen Hanken i Kripos.

Bor med familien

Overfor NRK opplyser Hanken at mannen har bodd i Nordland siden han kom til Norge i 2006. Han har også familie her.

– I alle slike saker, der man etterforsker hendelser som har skjedd langt tilbake i tid, så vil det ofte være slik at personen det gjelder har blitt integrert i nytt land. Det kan være barn og familie inne i bildet. Det er klart at det kan være en ekstra belastning dem, som selvsagt ikke har noe med saken å gjøre.

– Hvilke forbrytelser mener dere han skal ha begått?

– Det dreier seg om drap begått i denne personens hjemområde den gang. Her, og andre steder i landet, ble det under folkemordet begått en rekke massakre. Men noe nærmere om hva vi mistenker, er det for tidlig å si noe om.

Erkjenner ikke straffskyld

Mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap under folkemordet i Rwanda i 1994, etter straffeloven (1902) § 233 annet ledd, jf. første ledd.

Mannens forsvarer, Brynjar Meling, sier hans klient stiller seg uforstående til siktelsen og at han ikke erkjenner straffskyld.

– Han har ikke noe med folkemordet i Rwanda å gjøre. Det er en kjent sak at det er en rekke uriktige og falske anklager i Rwanda-komplekset. Nå har vi ikke gått konkret på anklagene enda, men han er klar på at han ikke har noe med dette å gjøre.

– Men han vil samarbeide med Kripos, og samtykker derfor til varetekt en periode, sier Meling til NRK.

Krevende etterforskning

Kripos etterforsker norske eller utenlandske statsborgere bosatt i Norge som er mistenkt for å ha begått krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Politiadvokat Espen Hanken i Kripos beskriver etterforskningen som både komplisert og krevende.

– Vi har nettopp innledet avhør med han, og det gjenstår fremdeles en rekke vitneavhør i saken. Det er utfordrende å etterforske saker som har skjedd langt tilbake i tid.

Advokat Brynjar Meling om nordmann mistenkt for å ha deltatt i drap på tutsier.

Forsvareren om siktelsen.