Mann i 20-årene dømt til fengsel etter dødsulykke

En mann er dømt til fengsel i fem måneder etter en dødsulykke i Lofoten i fjor. Han mister også lappen i fire år, og må betale 500.000 i oppreisning.

Sjåfør omkom i møtekollisjon på E10

En personbil og et vogntog kolliderte på E10 i juli i fjor.

Foto: Jim Miranda

Det var den 2. juli i fjor ulykken skjedde på E10 ved Borg i Vestvågøy. En kvinne i 40-årene døde da bilen hun satt i ble truffet av tilhengeren til en lastebil i en sving.

Kvinnens to barn, som begge satt i baksetet, kom fra hendelsen uten alvorlige fysiske skader.

Saken var nylig oppe for Lofoten tingrett, hvor sjåføren av semitraileren sto tiltalt for uaktsomt bildrap, skriver Lofotposten.

Tiltalte erkjente seg ikke skyldig da hovedforhandlingen ble holdt i Lofoten tingrett i begynnelsen av måneden.

Begrenset sikt

Av dommen kan man lese at føreren av personbilen kom kjørende fra Evenes i retning Leknes da ulykken skjedde.

Det oppstod et kraftig sammenstøt da personbilen traff hengeren til det 17,5 meter lange vogntoget. En bil som kom kjørende like bak ble truffet av personbilen etter sammenstøtet, men ikke av vogntoget.

Retten fant det bevist at tiltalte forut før ulykken førte trekkvogna over i motgående kjørefelt og at han svingte denne tilbake i riktig kjørebane før han møtte fornærmedes bil. Hengeren rakk derimot ikke tilbake, og dette førte til sammenstøtet.

Sikten mot svingen der ulykken skjedde beskrives som begrenset. Retten viste til at tiltalte var kjent med forholdene på stedet siden vedkommende har kjørt strekningen flere ganger tidligere.

Retten finner det sterkt klanderverdig at tiltalte ikke sikret at vogntoget lå riktig plassert i veien da han kom mot en sving med dårlig sikt til motgående trafikk.

Fra dommen

Vurderte rapporter

Føreren av lastebilen forklarte at han var sikker på at både bil og henger lå i høyre kjørefelt hele veien.

Han mente sammenstøtet skjedde som følge av at fornærmedes bil svingte inn i hans kjørebane mens hengeren passerte og dermed traff hengeren. Dette ble ikke ble støttet av vitneforklaringer.

To rapporter som ble utarbeidet etter ulykken slår fast at ulykken skyldes at hengeren kom over i motgående felt. Ingen av rapportene tilsier at høy hastighet har vært en vesentlig faktor for at ulykken skjedde.

Anker dommen

Retten dømte føreren, en mann i 20-årene, til fengsel i fem måneder. Mannen mister også retten til å ha førerkort i fire år, og må betale avdødes familie totalt 500.000 kroner i oppreisning i tillegg til sakskostnader på 2.000 kroner.

Mannens forsvarer, advokat Robert Aksnes, la ned påstand om at tiltalte måtte frifinnes. Han forteller at mannen er uenig i dommen, og at han av den grunn har anket.

– Han mener at han ikke har forholdt seg slik det står i tiltalen, og at han er uskyldig dømt. Derfor har han anket, sier Aksnes til NRK.

Kollisjon Vestvågøy
Foto: Jim Miranda