NRK Meny
Normal

Sea King fikk teknisk svikt – måtte avbryte redningsoppdrag

En mann i slutten av 20-årene ble funnet nedkjølt etter en leteaksjon i Narvik fredag formiddag.

Laster kart, vennligst vent...

Politi og letemannskaper søkte i formiddag etter en mann i slutten av 20-årene i området rundt Ankenesfjellet. Vedkommende gikk ut klokken 01.30 i natt, og ble meldt savnet i dag tidlig klokken 8, før han ble funnet ved 10.30-tiden fredag formiddag.

– Vi har ikke kartlagt hele forløpet, men han skulle gå fra Håkvika til Ankenesstrand sør for Narvik. På den biten har han klart å komme i en slik situasjon at han ikke klarte å komme seg videre, sier operasjonsleder Lisbeth Hansen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.

Hansen forteller at mannskap fra både lokalt politi, Røde Kors og Norsk Folkehjelp har bistått i arbeidet.

– Hvordan er mannens helsetilstand?

– Det er såpass nytt, at det må vi ta etter hvert. Men han er nedkjølt. Han var ute lenge, og har ikke vært kledd for å være utendørs.

Sea King måtte avbryte

Et Sea King-helikopter fra Hovedredningssentralen Nord-Norge skulle også delta i søket, som pågikk i over to timer. Men helikopteret måtte snu, etter at det fikk tekniske problemer. Mannen ble i stedet lokalisert av en luftambulanse, forteller operasjonslederen.

– Han ble funnet takket være det nye redningshelikopteret på Evenes. De har en heis som henger under helikopteret, men de kan ikke fire ned redningsmannskap på samme måte som en Sea King kan.

Hansen forklarer at ambulansehelikopteret i stedet måtte sette ned en lege og en redningsmann på bakken, som så måtte ta seg til fots til mannen. Vedkommende ble deretter fraktet til redningshelikopteret, og så videre til farbar vei før ferden gikk videre til lokalsykehuset i Narvik.

Operasjonslederen mener imidlertid det ikke fikk store konsekvenser.

– Det tok kanskje litt lengre tid, sier hun.

– Kunne like godt skjedd med et nytt helikopter

NRK har tidligere skrevet om at staten må modernisere redningshelikoptre som egentlig skulle vært pensjonert for lenge siden.

Redningsleder Raymond Prestøy ved Hovedredningssentralen Nord-Norge mener imidlertid at de tekniske problemene som oppstod i dag, like godt kunne skjedd med et nytt helikopter, og viser til en annen hendelse i Brønnøysund tidligere fredag formiddag.

– Det er alltid en fare for at ting kan skje når vi snakker om tekniske innretninger. Heldigvis skjer det ikke ofte at vi må avbryte oppdrag, sier han.

Laster Twitter-innhold