NRK Meny
Normal

Innbruddstyv sendt til UNN med sverdskader

Da to menn brøt seg inn i en bolig i Narvik i dag tidlig svarte huseieren med å jage innbruddstyvene med et sverd. En av dem får nå behandling for kuttskader ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Angrep innbrudsstyver med sverd

BESLAGLAGT: Her er samuraisverdet huseieren brukte da han gikk til angrep på innbruddstyvene onsdag morgen.

Foto: Politiet

Den spesielle hendelsen startet like før klokken 07.30 da ei jente i slutten av tenårene ringte sin far og fortalte at noen brøt seg inn i huset deres.

– Faren var på jobb og røsket med seg det første og beste han kunne finne, trolig et sverd som hang på veggen på jobben, sier operasjonsleder Kåre Munkvold i Nordland politidistrikt til NTB.

De to mistenkte innbruddstyvene var på stedet, men kjørte avgårde da huseieren kom hjem. Det skal ha vært en kollisjon mellom huseierens og innbruddstyvenes kjøretøy da de forlot stedet, skriver politiet i en pressemelding.

Stakk sverdet inn i bilen

Videre tok huseieren opp jakten, og ved en bensinstasjon på Ankenes utenfor Narvik skal det igjen ha vært en kollisjon mellom bilene. Det neste som skjer er at huseieren tar frem et sverd som han truer innbruddstyvene med.

Det er ikke kjent hvem som kjørte på hvem, men det som er sikkert er at huseieren brukte sverdet han hadde tatt med seg fra jobben.

– Et sverd skal ha blitt stukket inn i bilen med de to mennene som er mistenkt for innbruddet, sier Munkvold.

Væpnet politi

På grunn av alvoret i situasjonen bevæpnet politiet seg, og da de ankom bensinstasjonen klokken 07.42 hadde de to mistenkte forlatt. Kort tid etter meldte de seg på politistasjonen i Narvik.

– En av dem hadde en skade i hånden som vi mistenker stammer fra dette sverdet, sier Kåre Munkvold til NTB.

Mannen ble først sendt til behandling for kuttskader ved sykehuset i Narvik, men senere ble han fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Han skal ikke være alvorlig skadet, ifølge pressevakten ved sykehuset.

– Bør overlate jobben til politiet

Politiet har iverksatt etterforskning, og jobber med å avdekke hendelsesforløpet.

– Alle de tre involverte har status som mistenkt, og det vil bli gjennomført avhør så snart det lar seg gjøre. De tre mennene er alle bosatt i nærområdet, sier politiadvokat Siv Remen til NRK.

– Var situasjonen dramatisk?

– Hendelsen har nok vært dramatisk for jenta som var hjemme i huset, og sikkert oppfatta som dramatisk av vitner som så dette, sier Remen.

I går satte NRK Brennpunkt søkelys på at politiet ofte må legge vekk saker innenfor vinningskriminalitet, på grunn av mangel på ressurser. Noe som ofte fører til at folk prøver å ordne opp selv.

– Hva tenker du om at huseieren i Narvik tok saken i egne hender?

– Sånt bør man selvfølgelig ikke gjøre selv. La politiet gjøre den jobben, avslutter Remen.