Hopp til innhold

Mann alvorlig skadd etter at båten hans begynte å brenne i Steigen

En mann ble heist om bord i redningshelikopter og hastet til sykehus. Båten som brant, lot seg ikke berge til slutt.

Båt brant opp i Vestfjorden, ved Nordfolda i Steigen kommune.

Slik så båten ut da slokkingsarbeidet pågikk tidligere i dag. Båten ble etter hvert forsøkt slept til land, men sank til slutt i havet.

Foto: Redningsskøyta «Odd Fellow III»

En mann ble lørdag ettermiddag i 12-tiden fløyet til sykehus etter at båten hans begynte å brenne.

Båten befant seg i Steigen kommune, ved Nordfolda, ifølge HRS Nord-Norge.

– Tilstanden til mannen er alvorlig, men stabil, opplyser kommunikasjonsrådgiver Tor-Einar Schøning ved Nordlandssykehuset til NRK.

Redningsleder Tor Erik Torkildsen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, sa at nødanropet fra mannen ble avbrutt på grunn av røykutviklingen i båten.

– Vi fikk klokken 12:17 melding om at en person var om bord i en båt hvor det brant og var mye røykutvikling. Vi fikk posisjonen, og så måtte vedkommende bryte samtalen på grunn av mye røyk.

Båten i Steigen

Det var ikke mye igjen av båten etter at slokkingsarbeidet var over. Ifølge HRS skal båten ha gått ned, tross forsøk på å slepe den til land.

Foto: Redningsskøyta «Odd Fellow III»

Dramatisk redningsaksjon

Politi, brannvesen og ambulanse ble også varslet om situasjonen. I tillegg ble et nødsignal sendt ut, som ble plukket opp av kystvakten.

– Vi gikk ut med et såkalt «mayday relay» som går ut til andre fartøy i området. Da responderte kystvaktfartøyet KV «Nordkapp» som blant annet har NH90-helikoptre om bord, og vi ba dem om å gjøre klar røykdykkerne sine.

Det ble heldigvis ikke bruk for røykdykkerne. Redningshelikopteret fra Bodø plukket opp mannen, som hadde flyttet seg fram i båten.

– Han var kommet seg fram i båten siden det var brann bak i båten. Han ble heist opp og fraktet til sykehus, sier Torkildsen.

Det var i dette området i fjorden Nordfolda i Steigen, at båten tok fyr.

Ingen flere i båten

Mannen skal ha klart å formidle til redningsmannskapet at det ikke var andre i båten.

Rundt en time etter redningsaksjonen forsøkte redningsmannskapet å slepe båten til land, men ifølge Avisa Nordland gikk båten ned.

– Båten på litt over 20 fot befant seg cirka 0,3 nautiske mil fra land da mannen ble plukket opp. Den ble forsøkt slept mot land, men etter om lag en time fikk vi melding om at den hadde gått ned, sier Bård Mortensen i HRS Nord-Norge.