Hopp til innhold

Mann (38) ringte politiets nødnummer 79 ganger på tre timer

Politi over hele landet opplever daglige feilringninger på politiets nødtelefonnummer.
– Jeg håper det når ut til folket, men jeg er ikke helt overbevist.

Operasjonssentralen Salten politidistrikt

Flere av landets politidistrikt opplever innkomne samtaler på 112 av folk som ikke er i nød. Her fra operasjonssentralen i Salten.

Det sier operasjonsleder for politiet i Salten, Odd Ivar Pettersen. Han forteller at tulletelefoner forekommer oftere enn man tror.

– Det skjer daglig at folk ringer 112 uten at det er en nødssituasjon. Naturligvis topper det seg i helgene når kategorien «fulle folk ringer» for å bestille taxi eller hamburgere.

Politiet har i årevis slitt med at flere av samtalene de mottar på nødnummeret, ikke er nødssituasjoner. Mange som ringer nødnummeret er folk som sliter med rus -og psykiatriproblemer, mens andre er uheldige og ringer fra lomma, eller lar barna leke med gamle telefoner.

Usikre lyder

Tidligere statistikk NRK har fått tilgang på viser at hele 9 av 10 telefonsamtaler politiet får på nødlinja er ubegrunnet. Allikevel må politiet ta ethvert opprop seriøst.

– Vi slipper alt vi har i hendene for å prioritere hendelser som kommer inn på nødtelefonen. Når det da viser seg å ikke være en nødssituasjon må vi bruke tid og ressurser på å avklare hva det er.

Det kan gjøre Pettersen både oppgitt og usikker.

– Det er ofte vi er usikker på om det er tull eller ikke. Noen ganger er det lyder i bakgrunnen som er vanskelig å tolke.

Og når politiet ringer opp numrene venter det fortvilelse og beklagelse.

– Det er viktig for oss at ingen er redd for å bruke nødnummeret. Er de usikre på om 112 er riktig skal vi veilede dem videre. Nødnummeret er til for å brukes, og det er den telefonen som er prioritert.

Laster Twitter-innhold

To viktige numre

Operasjonslederen håper at enda en opplysning til folket skal nå ut. Han er allikevel ikke helt overbevist om at det blir ei bedring fremover.

– Det eneste vi kan gjøre er å anmode folk til å tenke gjennom bruken av nødnummeret, samt huske på at telefoner de gir til barna også kan ringe 112, selv uten SIM-kort. Det er 112 for nød, hvis ikke bruker man 02800.

Laster Twitter-innhold

Og selv om politiet ved de fleste tilfeller har forståelse for at uhell kan skje, er det ikke alltid det er like greit. For torsdag måtte nemlig politiet i Salten innbringe en 38 år gammel mann etter at han ringte nødnummeret 79 ganger på tre timer.

– Det er ikke ofte det skjer. Men det skjer.