NRK Meny
Normal

Mangler fortsatt studentboliger

Flere får tilbud om studentbolig, men både studentene og Studentsamskipnaden mener det er behov for langt flere.

Helene Eikefjord

Helene Eikefjord er en av studentene som foreløpig må nøye seg med sovesalplass, men hun får studentbolig fra 20. august.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

90.000 studenter fikk i juli tilbud om studieplass ved norske universiteter og høgskoler, men ifølge tall fra Norsk studentorganisasjon har under 15 prosent av dem tilgang på studentbolig.

Ved Universitetet i Nordland starter i år færre studenter høsten på en feltseng i en sovesal, men studentene mener det fortsatt er en lang vei å gå før de er fornøyd med antallet studentboliger.

– Universitetet er i sterk vekst og det kommer stadig flere studenter. Byen Bodø er i veldig sterk vekst og boligmarkedet er presset. Man er nok avhengig av nye prosjekter, sier studentleder Øystein Parelius ved Universitetet i Nordland.

Vil ha svar fra ministeren

Bente Sofie Larsen
Foto: Øystein Nygård / NRK

Og han får støtte fra Studentsamkipnaden i Nordland. Når kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i morgen deltar på åpningen av studieåret ved Universitetet i Nordland, blir studentboliger et tema.

– Bodø som by og universitetsby trenger flere boliger for å tilby studentene en god plass å bo. Det er et stort press i det private markedet, sier direktør Bente Sofie Larsen i Student i Nord.

De har i dag om lag 600 hybler og leiligheter til rådighet, men de skulle ønske de hadde flere å tilby studentene.

– Vi vet at mange ønsker seg studentbolig fordi det er et godt tilbud til studentene. De bor sammen med andre studenter og husleien er tilpasset en studentøkonomi. Vi vet at det er mange som bor privat og dyrt, som gjerne ønsker seg en studentbolig. I det bildet trenger vi flere studentboliger.

Håp for de fleste

Student i Nord samarbeider også med private utleiere og tilbyr private boliger som studentene kan søke på.

Selv om mange studenter ikke får tilbud fra Samskipnaden, føler Larsen seg trygg på at de fleste kommer til å få et eget sted å bo.

– Det vi vet er at situasjonen blir mer avklart i løpet av august og erfaringen vår er at det løser seg for de aller, aller fleste.

Studentboliger i Bodø

111 nye studentboliger står klare til årets studiestart i Bodø, og ytterligere 144 er på plass fra 2016.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.