Hopp til innhold

Mangler 333 læreplasser: – Det er beklagelig

Til tross for en økning i antall elever med læreplass, står flere hundre elever uten tilbud til høsten. På elektrolinja står hver andre elev uten tilbud.

Fylkesråd Hild-Marit Olsen

I Nordland har fylkeskommunen jobbet med å løse læreplassmangelen, men har så langt ikke lyktes. Hild-Marit Olsen mener det er beklagelig at 333 lærlinger nå står uten læreplass.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det at nesten halvparten av elevene som gikk ut av elektrofagene ikke har fått læreplass, det er beklagelig. Og det må vi ha fortsatt stort trøkk på, sier fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen.

De har lenge hatt høy prioritet på få tak i flere læreplasser for yrkesfagelever. Hittil i år har 100 flere elever fått læreplass enn på samme tid i fjor i Nordland, men fremdeles står 333 elever uten tilbud.

Forskjellene er store, mens 8 av 10 som går på restaurant og matfag får læreplass, står halvparten av de som går på elektrolinja uten læreplass. Selv om bedrifter som tar imot lærlinger blir belønnet med opptil 50 000 kroner per lærling, har ikke det løst problemet.

Når de legger ut plasser for en utdanning, uten mulighet til å fullføre den, så blir det litt feil

Sigmund Aakre, lærling

Må være samhørighet

Elektrolærling Sigmund Aakre

Sigmund Aakre måtte ta saken i egne hender. 23-åringen fra Værøy trappet opp på døra til en elektrobedrift i Bodø og fikk læreplass der.

Foto: Privat

Elektro-eleven Sigmund Aakre måtte ta saken i egne hender for å få læreplass. Han banket på døren hos en elektrobedrift i Bodø og fikk læreplass der. Han har følgende råd til andre som står uten læreplass:

– Jeg tror at en bedrift ser sterkere på en kandidat som møter opp på døra selv, og viser frem ansikt, sier 23-åringen fra Rødøy.

Selv om han selv har fått læreplass er han kritisk til at så mange står uten læreplass. Han mener det må være en samhørighet mellom antall studieplasser og tilgjengelige læreplasser.

– Når de legger ut plasser for en utdanning, uten mulighet til å fullføre den, så blir det litt feil, mener Aakre.

Vurderer å kutte læreplasser

Det er fylkesråd Olsen enig i. Hun vedgår at de har for få læreplasser for elektroelevene, og at de må vurdere å kutte ned på antall elever de tar inn. Men dette står ikke i tråd med SSB sine beregninger som sier at Norge vil kunne mangle 90 000 fagarbeidere om ti år.

Fylkesråden mener regjeringen derfor må stille langt strengere krav til offentlige og statlige virksomheter om å ta inn lærlinger.

I Nordland fullførte kun 64 prosent av dem som startet på videregående i 2009 utdanningen. Tallene for yrkesfag er 50 prosent, noe som er cirka 10 prosentpoeng dårligere enn sammenlignbare fylker som Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal og Rogaland. Fylker med tilsvarende stor andel yrkesfagelever.