Fosterhjemsbarn må tilbringe julen i midlertidige fosterhjem

Barn over hele landet må tilbringe julen på institusjon. – Det er ikke bra for barna, sier Fosterhjemstjenesten.

Denne åtte år gamle gutten har fått en plass hjemme hos Mette og Karl Nordberg Falkmo

Denne åtte år gamle gutten har fått en plass hjemme hos Mette og Karl Nordberg Falkmo, men mange andre mangler et varig hjem.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

156 barn venter i dag på fosterhjem. Lederen for Fosterhjemstjenesten i Bodø, Sonja Eilertsen Siggerud, sier de rekrutterer flere fosterhjem enn de noen gang har gjort, men at det ikke er nok.

– De ungene er godt ivaretatt i midlertidige tiltak, de bor enten i institusjon eller i beredskaps hjem. Men det er en situasjon som selvfølgelig ikke er ønskelig, sier Sonja Eilertsen, leder for Fosterhjemstjenesten i Bodø.

– Ikke bra for barna

12 barn venter på fosterhjemsplass bare i de 28 kommunene hun har ansvar for.

– Det som er trasig er at noen av dem blir gående lenge i midlertidige tiltak før vi finner det rette hjemmet. Og det med midlertidighet, det vet vi ikke er bra for et barn, sier hun.

– Bakgrunnen deres er at de kommer fra foreldre som ikke fungerer godt nok som omsorgspersoner for sine barn. Det er mange grunner til det, det kan være rus eller at foreldrene rett og slett ikke evner å ta omsorg for sine barn.

Alle barn får et tilbud, men det er ikke alltid man kan imøtekomme alle ønsker, for eksempel til hvor tilbudet skal være geografisk.

(saken fortsetter under bildet)

Mette og Karl Nordberg Falkmo har to fosterbarn, bor i jula.

Mette og Karl Nordberg Falkmo har to fosterbarn, og oppfordrer andre til å åpne hjemmene sine.

Ville gjøre en forskjell

To stykker som har åpnet hjemmet sitt for andre barn som trengte hjelp er Mette og Karl Nordberg Falkmo. De har tatt inn to fosterbarn.

– I både Bodø og Norge er det mange barn som står på liste og venter på fosterhjem. De trenger stabile, trygge hjem med foreldre som har tid og ressurser til å ta seg av dem, sier Mette Nordberg Falkmo.

Hun har en klar oppfordring til voksne mennesker som har mulighet til å åpne hjemmene sine.

– Jeg vil utfordre folk som har tenkt på dette til å ta kontakt med Bufdir for en uforpliktende samtale, sier hun.

Mannen hennes sier de selv er glade for at de valgte å bli fosterforeldre.

– Vi følte vi hadde både tid og ressurser. Det er en gnist som tennes, man føler at det er folk som trenger hjelp og at man kan hjelpe. Og så blir det en ulmebrann, sier Karl Nordberg Falkmo.

Han tror det er mange som har tenkt på å bli fosterforeldre, men mener folk må ta skrittet fra tanke til handling.

– Det er mange som har tenkt den tanken og så sier de at jeg har tenkt den tanken. Men det er bare å gjøre det. Start som et avlastningshjem, oppfordrer han.