Hopp til innhold

Mamma reddet Zara (24) fra et voldelig forhold

I over ett år ble Zara Mariell Johansen fra Narvik slått av en voldelig kjæreste. – Jeg gikk med blåmerker konstant.

Zara Mariell Johansen

BLE MISHANDLET: I over ett år ble Zara Mariell Johansen (24) fra Narvik utsatt for psykisk og fysisk vold.

Foto: Steffen Normark

Tirsdag ble den internasjonale dagen for avskaffing av vold mot kvinner markert. En av fire kvinner i Norge opplever vold eller trusler om vold i løpet av livet.

Zara Mariell Johansen er en av dem.

24-åringen trodde hun hadde møtt en kjekk, sjarmerende og oppegående mann. Så begynte han å slå.

– Det begynte som et vanlig kjærlighetsforhold, men så forandret alt seg, forteller Johansen til NRK.

Ifra 2012 til 2013 ble hun utsatt for psykisk og fysisk vold av en kontrollerende og voldelig kjæreste. Likevel tok det ett år før hun turte å flykte.

– Det begynte med at han ikke lot meg gå med sminke eller fine klær. Etter hvert begynte han å true og slå meg. Den psykiske volden var like ille som slagene man fikk.

– Skjulte blåmerkene

Zara Mariell Johansen

GLAD: I dag er Zara Mariell Johansen en livsglad jente. – Det hender jeg tenker på det, men jeg lar det ikke kontrollere meg.

Foto: Privat

Johansen forteller om en svært aggressiv kjæreste, som kunne begynne å slå henne hvis hun hadde glemt å kjøpe noe på matbutikken.

– Jeg husker spesielt en episode der jeg skulle blande han et glass med saft. Han mente vannet ikke var kaldt nok, og kastet glasset på meg slik at glasskårene sprutet. Samme kveld gikk jeg å la meg hos han i sengen.

Gjennom hele forholdet skjulte Johansen blåmerkene og kloremerkene hun hadde under klærne.

– Han slo meg i små rom, slik at jeg ikke kunne flykte. Jeg hadde konstant blåmerker og kunne aldri prøve klær i butikken i frykt for at venninnene mine ville se dem.

Åpnet seg for moren

Johansen følte at hun ikke kunne fortelle om volden til noen. Hun våget ikke snakke om det, og involverte ikke engang sine aller nærmeste.

Etter ett år i konstant frykt, ble mamma Kristin Johansen redningen.

– Jeg var så manipulert at jeg ikke turte å fortelle noen om volden. Jeg har alltid hatt et godt forhold til mammaen min, men dette følte jeg at jeg ikke kunne fortelle.

Zara Mariell Johansen og moren

FIKK HJELP: Mamma Kristin Johansen hjalp Zara ut av det voldelige forholdet.

Foto: Privat

I en samtale over telefonen, åpnet Johansen seg for moren.

– Mamma skjønte at noe var galt, etter å ha snakket med henne, innså jeg at det var et problem.

– Hvordan reagerte du da du fikk telefonen fra Zara?

– Jeg ble lyn forbannet! Det var ikke lett å være over 150 mil unna og ikke kunne gjøre noe. Man kjenner en sårhet over ikke å ha skjønt noe, forteller Kristin Johansen til NRK.

– Da hun til slutt fortalte meg om situasjonen, var det bare en ting som gjaldt, og det var å få henne hjem så raskt som mulig, sier hun.

Ugjenkjennelig

Johansen kunne ikke kjenne igjen datteren da hun plukket henne opp på flyplassen.

– Hun var et nervevrak da hun kom hjem, og jeg måtte sove sammen med henne i tre netter. Det var som å møte en helt annen person, sier Johansen.

Hadde det ikke vært for moren, tror 24-åringen at hun fortsatt hadde blitt i det voldelige forholdet.

– I dag skjønner jeg ikke hvordan jeg kunne la det gå så langt. Hvordan kunne jeg gjøre dette mot meg selv?, spør hun seg.

Ønsker åpenhet

Wanja Sæther, daglig leder Bodø krisesenter

ÅPENHET: Wanja Sæther, daglig leder ved Salten Krisesenter, mener det er viktig å være åpen om vold.

Foto: Jens Kyed / NRK

Johansen har ikke anmeldt forholdet og lever ikke i frykt for ekskjæresten i dag. Nå håper hun at flere kvinner vil stå fram og være åpen om volden.

Mange kvinner lever i voldelige forhold i flere år, jeg var heldig som kom meg tidlig ut av situasjonen. Det var åpenheten som til slutt reddet meg, og det kan redde mange flere.

Wanja Sæther ved Krisesenteret i Salten, er enig med Johansen og mener åpenhet er viktig.

– Å snakke om vold er ikke farlig, det som er livsfarlig er å tie. Med en gang man tør å snakke om vold, så blir det med en gang mindre farlig, sier Sæther.

Likevel respekterer hun de som velger å ikke være åpen om volden.

– For noen er det riktig å være åpen om det, for andre kan det være en utfordring, men tør man å sette ord på det, så rekker man kanskje ut en hånd til noen andre som sliter.