NRK Meny
Normal

Maktkampen fortsetter

Fylkespartileder Gunnar Skjellvik trekker seg fra nominasjonskampen for å få ro i partiet. Men maktkampen i Nordland Arbeiderparti fortsetter.

Gunnar Skjellvik, leder Nordland Arbeiderparti

HÅPER PÅ RO: Fylkespartileder Gunnar Skjellvik trekker seg fra nominasjonskampen for å få ro i partiet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Etter at fylkespartileder Gunnar Skjellvik trakk seg fra nominasjonsprosessen i Nordland Arbeiderparti håper han nå at partiet får mulighet til å få frem sine politiske saker.

- Jeg skal i hvert fall bidra til at vi nå får diskutere politikk og ikke personer, sier han. Likevel foregår persondebatten for fullt på bakrommene.

Onsdag ringte Gunnar Skjellvik til rival Eirik Sivertsen for å gratulerte med tredjeplassen på forslaget fra en enstemmig nominasjonskomité i Nordland Ap. Deretter tok han kontakt med lederen i Gildeskål Arbeiderparti og lederen i nominasjonskomiteen. Beskjeden til begge var at han ikke lenger er kandidat til stortingsvalglista.

– Jeg følte det var ryddig å gi beskjed til dem først, sier Skjellvik til NRK.

Dermed er all dramatikk ute av nominasjonsprosessen i Nordland Arbeiderparti. Prosessen videre kan av utenforstående fremstå som rene formaliteter.

– Nå skal forslaget fra nominasjonskomiteen ut på høring i kommunepartiene. Hva de gjør vet ikke jeg, men jeg skal i hvert fall bidra til at vi nå får diskutere politikk og ikke personer, sier Skjellvik.

Reddet karrieren

Nå kan avgjørelsen til Skjellvik om å trekke sitt stortingskandidatur være det som redder hans politiske karriere. For mens fylkeslederen gikk i tenkeboksen etter nederlaget i nominasjonskomiteen tirsdag, startet debatten om ledervervet i Nordland Ap for fullt.

Etter det NRK Nordland erfarer fryktet kommunepartiene som sto bak nominasjonskomiteen at partilederen skulle bruke sin posisjon til å kjempe med nebb og klør for en stortingsplass. Derfor var flere kommuneparti allerede på jakt etter personer som kan bekle ledervervet i Nordland Arbeiderparti etter Skjellvik.

Tar det som det kommer

Til NRK Nordland sier Gunnar Skjellvik at han fortsatt ønsker å gjøre den jobben han er satt til som leder av Nordland Arbeiderparti. Men han vil ikke si om han mener han har tillit fra partiorganisasjonen.

- Det vet ikke jeg, det må du nesten spørre andre i Nordland Arbeiderparti om. Jeg ønsker å gjøre den jobben som jeg er satt til som leder i Nordland Arbeiderparti på en ordentlig måte, sier Skjellvik.

Men har du tillit som partileder?

- Jeg håper det. Jeg har i hvert fall fått mange støtteerklæringer på telefonen.

- Har du tillit nok til å stille opp på nytt som lederkandidat på årsmøtet i februar?

- Det har jeg ikke tenkt så mye på, det er jo en stund til. Hvordan valgene blir vi februar vet vi ingenting om. Nå skal valgkomiteen begynne å jobbe. Nei, det får vi ta når den tid kommer, avslutter Skjellvik.

Hete lederkandidater

Etter det NRK Nordland erfarer er det gruppeleder Sonja Steen og Hamarøy-ordfører Rolf Steffensen som av flere nevnes som de heteste kandidatene til å overta ledervervet. Andre kandidater som også nevnes er Tone Toften, Mariette Korsrud, Bjørnar Skjæran og Kjell Are Johansen. Felles for alle kandidatene er at de ikke er fra de fire største kommunene i Nordland. Sentrale aktører i Nordland Arbeiderparti mener det ikke vil være riktig at Vefsn, Bodø, Narvik eller Mo i Rana i nær fremtid får ledervervet siden de allerede har tatt fire av de fem første plassene på Stortingsvalglista.