NRK Meny
Normal

Maja (7) fikk bursdagsønsket oppfylt

Sju år gamle Maja Breivik ble en av de første som fikk kjøre gjennom Nord-Norges lengste tunnel.

Maja og Emilie Breivik

Maja og lillesøster Emilie fikk seg en sniktur gjennom den ti kilometer lange Toventunnelen, noen timer før åpningen. Tunellen strekker seg mellom Drevja i Vefsn kommune og Sommerset i Leirfjord kommune.

Foto: Frank Nygård / NRK

Samme dag som Toventunnelen i dag åpner på Helgeland, fyller Maria Breivik sju år. Som bursdagsgave fra Statens vegvesen fikk hun lov til å kjøre gjennom tunnelen før den offisielle åpningen senere i dag.

– Den er lang og fin, sier bursdagbarnet etter at de ti kilometrene gjennom fjellet er unnagjort.

Fikk raskt svar

Anette Larssen og Maja Breivik

Da Maja Breivik (7) ønsket å feire bursdagen ved å kjøre gjennom den nye tunnelen, bestemte mamma Anette Larssen seg for å sende en e-post til Statens vegvesen. Her er de inne i tunnelen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Tidligere i høst var hun og moren på tur i bil langs den gamle veien, og det var da sjuåringen ymtet frampå at hun håpet tunnelen åpnet på bursdagen hennes.

Etter en stund fikk mamma Anette Larssen med seg at åpningsdatoen faktisk viste seg å være på datterens fødselsdag, og Maria ønsket å kjøre gjennom tunnelen på dagen sin.

Men åpningen er ikke før klokken 16 i ettermiddag og så lenge kunne ikke bursdagspresangen vente. Derfor bestemte Larssen seg for å sende en e-post til Statens vegvesen.

– Vi ble litt skuffet over at vi ikke fikk kjørt gjennom. Derfor sendte vi en mail for å forklare situasjonen og fikk fort et veldig positivt svar. Det ble vi veldig glade for.

For morgenen etter fikk Larssen en telefon fra vegvesenet, som sa at Marias bursdagsønske absolutt kunne la seg ordne.

– Vondt i magen

Dermed kunne Maria i dag, som en av de første, reise gjennom tunnelen, som skal binde ytre og indre Helgeland sammen. Det var hun storfornøyd med og hun er glad hun slipper å kjøre på den gamle veien.

– Den gjorde at jeg fikk vondt i magen og ble kvalm, sier bursdagsbarnet.

(artikkelen fortsetter under)

Maria Breivik og Gunnar Nilsen

Det var byggeleder Gunnar Nilsen i Statens vegvesen som fikk oppdraget med å ta bursdagsbarnet og resten av familien gjennom tunnelen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Fikk oppdraget

Det var byggeleder Gunnar Nilsen i Statens vegvesen som fikk jobben med å følge Maria og moren gjennom tunnelen.

– Dette tok vi på strak arm. Det er ikke hver dag man får oppfylle noens bursdagsønske. Da jeg fikk forespørselen fra prosjektlederen sa jeg at jeg selvsagt skulle følge dem gjennom tunnelen.

Etter at turen var gjennomført fikk Maja flere bursdagspresanger fra Vegvesenet.

– Det blir forskjellige Vegvesen-effekter som vi har samlet sammen. Blant annet reflekser og refleksvester. Man skal jo synes på veien.

Flere har sneket seg gjennom

Nilsen har allerede hatt en travel start på dagen, for flere ha forsøkt å kjøre gjennom tunnelen uten vegvesenets tillatelse.

– Vi har allerede måttet stanse to trailere, som har forsøkt å komme seg gjennom.

En personbil klarte å komme seg gjennom før noen klarte å stanse den, og Nilsen regner med at det ikke blir det siste forsøket.

– Vi har gjort tiltak, så vi skal prøve å stoppe det nå.

Maja Breivik og Gunnar Nilsen

Gunnar Nilsen i Statens vegvesen hadde flere gaver på lur til bursdagsbarnet.

Foto: Frank Nygård / NRK