NRK Meny
Normal

Madeleine og Mia oppdaget skolebrannen

– Da jeg så at det brant ble jeg livredd. Så begynte jeg å gråte, forteller Mia Moen, som sammen med venninnen Madelen Brendmo oppdaget flammer på skoleveggen. Nå leter kommunen etter midlertidig løsning for 80 elever i verste fall to år.

Madelen Brendmo og Mia Moen, Korgen sentralskole

Madelen Brendmo og Mia Moen oppdaget brannen på Korgen sentralskole søndag kveld. – Skummelt og ekkelt, sier de.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

De to jentene på 3. og 4, trinn ved Korgen sentralskole lekte i dissestativet på skolen da de hørte et høyt smell søndag kveld.

– Vi hørte ei lyspære som sprakk og så ei lampe på ytterveggen på skolen deiset ned i asfalten. Vi ble livredd. Deretter så vi flammer komme ut av veggen, forteller de to venninnene til NRK.

De fikk varslet treneren til et fotballag, som trente på fotballbanen likevel.

– Da jeg skjønte at det var brann på skolen, begynte jeg å gråte. Jeg måtte spørre ei dame om hun kunne kjøre meg hjem. Det gjorde hun, forteller Madelen.

(saken fortsetter under)

Brann Korgen sentralskole

Her er utelampa hvor brannen etter all sannsynlighet startet.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Uvanlig skoledag

Det var søndag kveld det begynte å brenne på Korgen sentralskole. Skolen er den eneste i bygda og består både av en ungdoms- og en barneskole med til sammen 230 elever. Ingen personer ble skadet i brannen.

I dag starta de to jentene undervisninga fra første til sjuende klassetrinn i Korgen. Men det er trangt om plassen på skistua i Korgen, og ingen holdbar situasjon i lengden.

– Det er kjekt på Skistua, men vi gleder oss til å være tilbake på skolen over helga, sier Madelen Brendmo og Mia Moen.

I mellomtiden jobber politiet med å finne brannårsaken ved Korgen Sentralskole. Teknikere fra politiet er i full gang med å lete etter spor som kan fortelle hva som egentlig skjedde.

150 elever tilbake mandag

Brann Korgen sentralskole i Hemnes, brannfolk på taket

– Skadene er omfattende. Store deler av taket er utbrent, konstaterer vakthavende brannsjef Bjørn-Erik Dambråten i Hemnes kommune.

Foto: Hemnes kommune

Deler av Korgen sentralskole kan trolig tas i bruk igjen snart, etter brannen i helga. I dag slapp rektor Geir Åge Helgå inn i barneskoledelen, som trolig kan tas i bruk igjen allerede mandag.

– Her ser det greit ut. Det sitter en svak røyklukt igjen her, men det skal vi få vasket ned og luftet ut slik at klasserommene forhåpentlig er klare til mandag. Da kan de 150 elevene 1. til 7. trinn møte på skolen som vanlig, sier rektoren.

Hva som skal skje med de 80 elevene på ungdomsskolen er langt mer usikkert. Elevene skal på ekskursjon fram til helga, men mandagen er usikker.

– Et takstfirma går nå gjennom skolen, og løsningen vil være klar etter at firmaet og kommunen har sagt sitt. Vi regner med at beslutningen blir tatt før helga, sier rektor Geir Åge Helgå.

Både naboskolene i Bleikvassli, på Bjerka og på Hemnesberget, samt skoler i nabokommunene Rana og Vefsn har tilbudt seg å hjelpe.

– Undervisning blir det. Vi må ta en avgjørelse som kan hyre et år eller to, mens skolen bygges om eller bygges nytt.

Solid betongkoloss

Sølve Tuven, enhetsleder for tekniske tjenester i Hemnes kommune.

Teknisk sjef Sølve Tuven i Hemnes.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Teknisk sjef Sølve Tuven i Hemnes konstaterer at selv om takkonstruksjonen ved skolen er totalskadd, er selve skolebygget fra 1960 svært solid.

– Det er en solid betongkasse, som ikke har tatt skade. Nå må forsikringsselskapene på banen og gjøre sin jobb, I utgangspunktet tenker jeg at det går an å reparere skolen. Men det blir opp til forsikringsselskapet. Det blir et skjæringspunkt mellom kost-nyttespørsmål.

Ifølge Tuven er det ingen av kommunens egne skoler som kan ta imot 80 elever.

– Det mest fornuftige å få ei midlertidig løsning her. Lærerne underviser på flere trinn og går imellom barne- og ungdomstrinnet, sier han.

Brann Korgen sentralskole, elever undervises på Skistua

Victoria Larsen underviser 60 elever i 1.–4. klasse på Skistua utenfor Korgen i dag.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK