NRK Meny
Normal

Må stanse med utleie etter at Karoline varslet om hybelhus

Bodø kommune mener situasjonen med ulovlige hybelhus har gått for langt.

Karoline Lillevik

Karoline Lillevik har flyttet fra hybelhuset og bor nå hos kjærestens familie.

Foto: Bjorn Erik Rygg Lunde / NRK

NRK har i flere artikler fortalt om eneboliger som bygges om til hybelhus. Høye leiepriser og mangel på hybler gjør at utleiere kan tjene store penger på det ulovlig utleie.

Bodø kommune fikk i løpet av høsten i fjor varsel om sju hybelhus som kunne være ulovlige. En av de som har sagt ifra er Karoline Lillevik.

– Jeg sjekket aldri at vinduene kunne åpnes, for det regner man jo med at de kan når man skriver under på en kontrakt. Da tror man jo alt er som det skal, sier 19-åringen.

Men vinduene lot seg ikke åpne.

Har flyttet

Lillevik og huseieren har vært uenige om leieforholdet. Da kontrakten ble oppsagt med sju dagers flyttefrist, skrev hun brev til Bodø kommune med spørsmål om manglende brannvarslere og stengte vinduer var lovlig i et slikt hybelhus.

Overraskelsene hun fikk seg i hybelhuset, gjør at hun i dag bor hos kjærestens familie.

– Jeg har det atskillig bedre her jeg bor nå.

Varsler bøter

Tor Åseng

Bygningssjef Tor Åseng i Bodø kommune varsler bøter.

Foto: Kari Skeie / NRK

Huseieren må nå belage seg på stans av all utleie fra og med mars. Innen juni må også hybelhuset endres tilbake til enebolig. Hvis ikke kravene fra kommunen blir fulgt, kan det bli dyrt.

– Det blir først tvangsmulkt på 50.000 kroner, som et engangsbeløp, og deretter døgnmulkt på 500 kroner, sier bygningssjef Tor Åseng i Bodø kommune.

Huseieren sier til NRK at hun vil slutte med utleie, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Tar grep

Synne Bjørbæk

Varaordfører Synne Bjørbæk (R) i Bodø mener det er på tide å ta grep.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Også politikerne i kommunen mener situasjonen har gått for lang, og kommer nå til å ta grep for å stanse det varaordføreren mener er en uheldig utvikling.

– Jeg synes det er synd at noen benytter det presset vi har i boligmarkedet til å sko seg på unge folk som behøver et sted å bo, sier varaordfører Synne Bjørbæk (R) i Bodø.

Eiendommene i Bodø skal i tiden fremover takseres på nytt og Bjørbæk håper det skal kommunen oversikt over boligmassen og dermed kontroll på situasjonen.

På lengre sikt ønsker hun å få bukt med et presset leiemarked.

Vi har for eksempel vedtatt at vi ønsker å rigge Bodø kommune til å få bygd 400 nye kommunale utleieboliger. Det vil hjelpe til å begrense prisveksten på leiemarkedet.

Har råd til andre

For Karoline Lilleviks del har møtet med leiemarkedet i Bodø gjort henne noen erfaringer rikere.

Hun anbefaler fremtidige leietakere å sjekke nettsider for å finne informasjon om hybler, fra folk som har bodd der tidligere. Og om det blir nødvendig, er det hjelp å få.

– Hvis du vil ut kan du for eksempel bruke jusshjelpa hvis det er forhold som er ulovlig.