NRK Meny
Normal

Må selge flatskjermer med tap

Salget av nye tv-er stuper og butikkene selger flatskjermer uten å tjene en krone. – De vil få det enda tøffere, mener teknologiekspert.

Salget av nye tv-er stuper og butikkene selger flatskjermer med tap. – De vil få det enda tøffere, mener teknologiekspert.

Salget av disse og andre flatskjermer er i fritt fall, og nå må butikkene selge tv-er uten fortjeneste.

– Det er lett å la seg friste av lave priser, men det er mest han som er interessert i ny tv, sier Anita Andersen og ser bort på Werner Helmersen.

De er på Elkjøp i Bodø på jakt etter ny flatskjerm, men stadig færre gjør som dem. De siste syv årene har salget dalt fra 650.000 solgte tv-skjermer til godt under 500.000 i året.

Trenden har vært den samme siden toppåret i 2007, da alle ville bytte ut den gamle rør-tv-en med en flat HD-skjerm.

Priskrig

Ken Robert Nyheim

Ken Robert Nyheim hos Elkjøp i Bodø ser seg nødt til å selge flatskjermer med tap.

Foto: Ola Helness / NRK

Konkurransen om de gjenværende kundene er så hard at elkjedene nå selger tv-apparater uten fortjeneste for å lokke kjøperne inn i butikken.

Bare i løpet av de ti første månedene av 2013 sank salget av nye tv-apparater med 16 prosent, sammenlignet med samme periode året før.

– Prisene nå er ganske rimelige. Når prisene er så lave handler det ikke om at vi skal tjene penger. Det handler kun om å gjøre kunden fornøyd og vise at vi er billigst, sier Ken Robert Nyheim som er avdelingsleder hos Elkjøp i Bodø til NRK.no.

Og slik må det være mener han.

– Konkurransen på markedet er hard.

(artikkelen fortsetter under)

Verner Helmersen og Anita Andersen

Kunder som Werner Helmersen og Anita Andersen er vinnerne når elektronikkbutikkene selger flatskjermer med tap.

Foto: Ola Helness / NRK

Spår tøffere tider

Teknologiekspert Eirik Solheim i NRK Beta mener nedgangen viser at markedet er mettet. Når de aller fleste nå har HDTV, blir det vanskelig å få dem til å investere i ny.

Han spår at det vil bli minst like tøft for elkjedene å tjene penger i årene fremover.

– I forhold til hvordan de har hatt det fram til nå vil det bli tøffere. Det har vært veldig høye salg og da vil det bli vanskelig å ha like stor inntjening på tv-apparater i tiden som kommer.

Han legger likevel til at vi nordmenn fortsatt er interesserte i å ha en stor skjerm hengende i stuen, og at brede flatskjermer har kommet for å bli.

– Tv-er kommer de til å selge, men færre enn de har gjort i denne perioden.

– Tv er ferskvare

Eirik Solheim

Teknologiekspert Eirik Solheim i NRK Beta mener bransjen vil få det tøft med å tjene penger på tv-skjermer i tiden fremover.

Foto: NRKbeta

Teknikken er fortsatt i en rasende utvikling. Butikkene frister med ny funksjonalitet og enda bedre oppløsning enn vanlig HD. Men det er ikke sikkert at det er lurt å bytte ut en tv som fungerer helt fint.

– Det er som en ferskvare. Ikke kjøp ny tv hvis du ikke trenger det. Om en måned eller to kommer det en som er billigere og enda bedre. Tv bør du bare kjøpe når den gamle er i ferd med å gå i stykker.

Men når det er så billig som nå, blir fristelsen stor. Werner Helmersen og Anita Andersen så hvert fall ut til å finne en ny skjerm å nyte tv-kvelden foran.

– Det ser nok sånn ut. Hvis de har den tv-en vi skal ha. Eller den vi har bedt om. Da kjøper vi den i dag.

Salg av tv-apparater

Salget av tv-skjermer har sunket jevnt og trutt siden 2007. Den stiplede linjen viser bransjens egne prognoser for i år og 2014.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.