Hopp til innhold

Må reise over tusen kilometer for å fikse en brukket arm

I romjulshelga falt Live Sunniva Gladheim på en isete og glatt vei og brakk håndleddet. For de fleste er veien til legevakta kort, men bor du på Jan Mayen må hjelpen komme helt fra Svalbard.

Venter på å komme seg fra Jan Mayen

24-åringen er redd hun ikke kommer seg tilbake til jobben ved værstasjonen på Jan Mayen, på grunn av skaden hun fikk etter et fall på isen.

Foto: Privat

Live Sunniva Gladheim falt søndag morgen og slo håndleddet kraftig, men har fortsatt ikke kommet seg til lege. Fordi hun befinner seg på Jan Mayen.

24-åringen jobber som meteorologfullmektig på øya, der hun observerer været og sender opp værballonger - som senere brukes til å lage værmeldinger for oss på fastlandet.

Siden fallet på det glatte føret har hun ventet med store smerter på å bli fraktet til lege med fly, for å få tatt røntgenbilder og bli gipset ordentlig.

Mandag morgen var planen at hun skulle hentes med ambulansefly og tas med til sykehuset i Tromsø i løpet av dagen, men så kom kontrabeskjeden om at hun må vente litt til.

– Jeg sitter nå her med bagen pakket og klar, på rommet mitt som er vasket og ryddet ut, forteller hun til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Falt og slo hånda kraftig på Jan Mayen

Slik så hånda til Live Sunniva ut etter fallet, og hun sier det med en gang føltes som noe var brukket i håndleddet.

Foto: Privat

Hjelpen kommer fra Svalbard

– Vi kunne dessverre ikke hente henne i dag, men i morgen formiddag vil et fly fra Kystvakten dra fra Svalbard, og ta henne med til sykehuset i Bodø, sier driftskoordinator i Forsvaret, Torgeir Madsen.

Madsen har ansvar for transport av både folk og forsyninger av mat, klær og lignende til og fra Jan Mayen, og har håp om at Gladheim slipper å vente veldig mye lenger på legehjelp.

– Heldigvis ser været ut til å være med oss foreløpig og rullebanen ble ryddet for snø og is i dag, sier Madsen til NRK.no.

– Lever i en liten boble

På Jan Mayen bor det 18 personer, inkludert en spesialsykepleier som trår til hvis noen skader seg. Og det var spesialsykepleieren som hjalp til da Gladheim var uheldig og falt.

– Spesialsykepleieren så på skaden min med en gang, og har vært i kontakt med lege på fastlandet. Konklusjonen til slutt ble at jeg må forlate Jan Mayen, fordi det trolig er snakk om et brudd, forteller hun.

– Hvor vondt er det nå?

– Det er litt vanskelig å beskrive, men ja, det gjør veldig vondt. Smerten er der døgnet rundt og det verker i hele hånda og håndleddet. Jeg har fått smertestillende, men det hjelper ikke noe særlig.

(fortsetter under bildet)

Værstasjonen på Jan Mayen

Værstasjonen til Meteorologisk institutt som Gladheim jobber på ligger til venstre i bildet, og flystripa vises i bakgrunnen til høyre.

Foto: Privat

Må endre planene nyttårsaften

Å forlate øya nå var absolutt ikke planen for 24-åringen fra Numedal i Buskerud.

– Hvis det bare er et enkelt brudd, fortsetter jeg i jobben ut mars som planlagt. Er bruddet komplisert er det fare for at jeg ikke kommer tilbake i det hele tatt, og det vil være kjempetrist, sier 24-åringen.

Men uansett må hun se langt etter å komme seg tilbake på en stund, for neste planlagte transport til øya er ikke før i slutten av januar, ifølge Madsen i Forsvaret.

– Jeg har vært her i tre måneder, og er bare halvveis i oppholdet mitt på Jan Mayen. Det har så langt vært en opplevelse for livet, og jeg er veldig redd for å ikke komme meg tilbake igjen.

Nå må også Gladheim legge nye planer for morgendagen, for nyttårsmiddagen og Jan Mayens spektakulære fyrverkerishow som hun lenge har hørt rykter om, blir byttet ut med nyttårsfeiring på sykehuset.

– Men sånn er livet, og det er jo heller ikke verdens undergang å gå glipp av en nyttårsfest, sier hun.

– Skjer ikke så ofte

Forrige gang det måtte settes inn ekstra transport til Jan Mayen for å hente en av de som jobber der var vinteren 2006. Da hadde en mann vært plaget med tannpine i tre uker, før han endelig kom seg til tannlegen på fastlandet.

– Når noen blir syke tar det i beste fall ett og et halvt døgn å bli hentet, hvis Kystvakta kan komme seg dit, sier Madsen.

Ved akutte og alvorlige hendelser kan Forsvaret be Island om bistand og få et redningshelikopter derfra til Jan Mayen, men det har aldri skjedd før, ifølge Madsen.

Dårlig samvittighet

– Jeg er jo ei tøff jente fra bygda som helst vil klare meg selv, så det er ikke noe gøy å se at nesten hele stasjonen er i sving for at jeg skal få hjelp.

Kollegene har likevel sagt til Gladheim at hun ikke skal ha dårlig samvittighet, og at det kunne skjedd alle.

– Denne gangen var det meg, og jeg får bare ta det med et smil, avslutter hun.