Må redde Finnmarken på dugnad

Staten sier fortsatt nei til gamle «Finnmarken». Nå mobiliseres det til stor dugnad på Stokmarknes for å redde skipet.

Gamle Finnmarken

REDDES PÅ DUGNAD: Gamle Finnmarken står på land på Stokmarknes. Nå må skipet reddes på dugnad.

Foto: NRK

Kontorleder Tor Hovden ved Hurtigrutemuseet på Stokmarknes sier til NRK Nordland at en slik dugnadsaksjon er det eneste som nå kan reddet det gamle hurtigruteskipet fra å bli ødelagt.

Trenger mye hjelp

– Vi kommer til å sende ut en oppfordring til ildsjeler og entusiaster i nærmeste framtid. Fordi vi trenger mye hjelp ombord for å holde skipet i stand. Her er det snakk om rengjøring, snekering og maling. Og entusiaster finnes det mange av, både her i distriktet og i andre regioner som jeg vet kan tenke seg å delta i en slik redningsaksjon, sier Hovden.

Tor Hovden og de andre entusiastene ved Hurtigrutemuseet må fortsatt stole på frivillige krefter dersom det gamle hurtigruteskipet «Finnmarken» skal overleve. Det nødvendige vedlikeholdsarbeidet på skipet tar nå mer og mer preg av kontinuerlig førstehjelp.

Fantastisk innsats

– To pensjonerte sjømenn er hver dag ombord i Finnmarken der de driver med vedlikehold. Det pusses, det males og det smøres. De gjør en fantastisk innsats, sier Tor Hovden.

Det kommer ingen penger til Hurtigutemuseet på Stokmarknes over neste års Statsbudsjett. Det har kulturminister Trond Giske gitt beskjed om. Men etter at Hadsel kommune og Nordland fylkeskommune har bevilget sine andeler til det etterlengtede miljøbygget som skal reises over gamle «Finnmarken», håper Tor Hovden at staten bevilger sin andel over statsbudsjettet for 2011.

Håper på staten

– Vi kan ikke gjøre annet enn å håpe at staten står ved det de har sagt tidligere, sier Hovden.Og inntil staten kommer med sine penger må Tor Hovden og hans entusiaster redde gamle «Finnmarken» på dugnad.

- Vi håper at det er mange som på den måten vil delta i arbeidet med å ta vare på kanskje den viktigste delen av norsk samferdselshistorie. Hurtigruta har jo vært som ei pulsåre langs kysten i 118 år. Og det er jo et flott symbol vi har stående utenfor døra vår på museet. Gamle «Finnmarken» er verd å ta vare på, sier Tor Hovden.