NRK Meny
Normal

Må punge ut for å få lete etter olje

I Norge stiller myndighetene få krav til at oljeselskapene skal støtte lokalsamfunn og lokalt næringsliv. I Canada er det motsatt.

Terra Nova production ship in Canada

KREVER MYE TILBAKE: I Canada får ingen selskaper drive oljevirksomhet uten å gi masse tilbake til lokalsamfunnet. Her et produksjonsskip utenfor kysten av Canada.

Foto: Manfred Jarisch, Statoil

 Caron Hawco i Statoil Canada

Caron Hawco i Statoil Canada

Foto: Knut Eirik Olsen

Statoil deltar sammen med flere selskaper i oljeletingen utenfor New Foundland og Labrador, og da selskapet ble operatør på en lisens, kom kravene fra myndighetene om samfunnsengasjement.

– Vi gir penger til tiltak i lokalsamfunn, støtter forskning og utvikling og kjøper varer og tjenester fra lokale bedrifter, sier Caron Hawco i Statoil Canada. Hun deltar på en konferanse i regi av Nordområdesentret i Bodø, der hun fortalte om forholdet mellom befolkning, myndigheter og oljeindustrien.

Fiskere og oljenæring hånd i hånd

For mange nordmenn, og særlig dem som arbeider for å bygge en oljenæring i Nord-Norge, er dette interessant, særlig når mange føler Statoil virker å være skeptiske til å satse på ilandføring av gass fra havområdene utenfor Helgeland.

Canada har i tillegg systematisert hvordan fiskere og oljenæring skal arbeide sammen for å unngå konflikter. «One Ocean» er en organisasjonen der partene snakker sammen før problemene oppstår, sier Maureen Murphy Rustad.

Også hun holder foredrag på Nordområdesentrets konferanse.

– Vi er en frivillig organisasjon med god kontakt til våre sentrale myndigheter, sier hun.

– Gjør som Canada

Professor Johan Petter Barlindhaug ved Nordområdesentret i Bodø ønsker at Norge tar etter Canada.

– I Lofoten og Vesterålen må vi tvinge partene til å løse uenighete som har oppstått, sier han. Jeg mener det er på tide med en organisasjon som «One Ocean» i Nord-Norge, og der vi har fokus på forholdet mellom olje- og fiskerinæring Lofototen og Vesterålen, sier Barlindhaug.

Boreriggen Henry Goodrich.

BORERIGGEN: HENRY GOODRICH: StatoilHydro Canada har gjort et funn i Flemish Pass-bassenget utenfor kysten av Newfoundland.

Foto: Statoil

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.